Han Lips kijkt tv

Als verrassing kreeg boer Frans een keuken vol kerels

Han Lips schrijft over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Boer zoekt vrouw.

Han Lips
Boer zoekt vrouw. Beeld Screenshot
Boer zoekt vrouw.Beeld Screenshot

De allereerste uitzending van Boer zoekt vrouw: Lips herinnert zich die nog als de dag van gisteren. Die lieve, naïeve Yvon Jaspers, het buurmeisje dat we allemaal hoopten te hebben, wat wist ze al die boeren op hun gemak te stellen. En die boeren, wat waren ze puur en authentiek, en hoe oprecht was hun zoektocht naar liefde.

We zijn inmiddels tien jaar verder en het beeld is ietwat gekanteld. Yvon Jaspers was een stuk minder naïef dan ze zich voordeed en bleek vooral een erg gewiekste zakenvrouw. En dat lang niet alle boeren even onschuldig zijn, zagen we de afgelopen maanden toen ze met hun tractoren wegen blokkeerden, provinciehuizen bestormden en politici bedreigden.

Gisteren begon het elfde seizoen en gelukkig was toch nog veel hetzelfde gebleven, zag Lips. Het mierzoete sfeertje, de nostalgie naar vervlogen tijden met houten kratjes en metalen melkbussen en Jaspers die tegen de boeren praat op een toontje alsof ze het tegen een zwakzinnig kind heeft.

Toch staat de formule na al die jaren nog als een huis. En dus reed Jaspers, opgewekt als altijd, in haar oude jeep het erf van de boeren op. Boer Geert zocht naar een vrouw met de ‘wowfactor’, zo herhaalde hij een keer of tien. En Frans, die er na twintig jaar huwelijk achter was gekomen dat hij op mannen viel, vond als verrassing zijn keuken vol kerels terug. De 25-jarige boerin Annemieke had het meeste respons gekregen: 633 mannen hadden een brief naar haar geschreven. Lastig, aangezien ze niet kon lezen.

De kracht van Boer zoekt vrouw is dat iedereen weet wat ie krijgt. De boer een leuke partner, de kijker een uurtje ongecompliceerde feelgoodtelevisie, en de agrarische sector een wat positiever imago, niet overbodig dezer dagen.

hanlips@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden