Plus

Alles moet van 'het volk' komen in oudejaarsconference Dolf Jansen

2016 was het jaar waarin feiten hun betekenis verloren. De onderbuik blijkt inmiddels een machtiger wapen dan de onderbouwing. Het volk is boos en zijn vertegenwoordigers zijn niet te beroerd om daar op in te spelen. Zelfs niet als dat mogelijk catastrofale gevolgen heeft.

Dolf JansenBeeld Alek Bruessing

Dolf Jansen legt zijn vinger op de juiste zere plek. In de laatste tien minuten van zijn oudejaarsconference vertelt hij bovendien een mooi verhaal over angst, de grootste vijand van ieder feit. Als we niet uit angst handelen, vertelt Jansen, ontstaat er ruimte. Voor empathie. Wie weet zelfs voor verbinding.

Maar hoe doe je dat dan, niet uit angst handelen? Hoe ga je in tegen één van de krachtigste emoties die een mens kent? Daar geeft Jansen geen antwoord op.

Bovendien is zijn betoog behoorlijk eenzijdig. Als je 'het volk' vraagt om over angsten heen te stappen, mag je van 'de elite' best eisen dat ze zich verdiept in de voedingsbodem van die angst. Je kunt de groei van het populisme niet louter toeschrijven aan populisten.

Flauwe woordspelingen
Verder gaat Jansen het jaar langs met flauwe woordspelingen ('Is Henk Krols of gewoon enthousiast?') en makkelijke sneren richting bijvoorbeeld Jan Roos.

Die zou alleen maar de politiek in zijn gegaan omdat hij werd afgewezen voor de Jostiband. Een bedroevend slechte bak, en dat terwijl er toch voldoende stokken zijn om Roos écht mee te raken.

Veilig is een voorstelling zoals Jansen die al heel lang maakt. Naast het becommentariëren van de actualiteit grapt hij over de plekken waar hij optreedt, het feit dat hij hard kan lopen, zijn dunne lijf en twijfelachtige kledingkeuze.

Opmerkingen die elk jaar in min of meer dezelfde bewoordingen terugkomen. Ook zijn gesprekjes met het publiek zijn gesneden koek en bloeden vaker dood dan dat ze iets opleveren.

Veilig – Oudejaars 2016

Door Dolf Jansen
Gezien 20/12, Schouwburg Amstelveen
Te zien 26 t/m 30/12 De Kleine Komedie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden