PlusFilmrecensie

Alles is zoals het zou moeten zijn: komedie met weinig pogingen tot humor

Stefan Raatgever
Alles is zoals het zou moeten Beeld
Alles is zoals het zou moeten

Amsterdam mag dan bijna 900.000 inwoners hebben, in Alles is zoals het zou moeten zijn komen de hoofdpersonen elkaar continu zomaar tegen. In een koffiebar bij het Vondelpark, in het ziekenhuis, in hippe kantoren aan het IJ of op straat in Oud-Zuid.

De reden voor al die toevalligheden laat zich raden: scenarioschrijver Anna Pauwels hangt er steeds belangrijke plotwendingen aan op. De aantrekkingskracht tussen de door haar man verlaten tv-producer Iris (Barbara Sloesen) en Douwe (Jan Kooijman), die haar hond uitlaat, hangt ervan aan elkaar. Iris kan geen wandeling maken of ze loopt tegen zijn vriendelijke levenswijs­heden op.

Alles is zoals het moet zijn is een merkwaardige film. Een romantische komedie is ongetwijfeld de bedoeling. Romantiek vormt inderdaad de hoofdmoot, maar pogingen tot humor zijn vrijwel niet te bespeuren. De verfilming van het roman­debuut van Daphne Deckers is eerder een tot leven gewekt stripverhaal, met de personages als cartoonpersonages.

Zij vertonen mallotig gedrag (een conversatie over het opbreken van een pril gezin wordt op bijna grappende toon gevoerd), zonder dat daar een geloofwaardige reden voor is. Of ze zijn onnatuurlijk knap, eerlijk, intelligent en behulpzaam, zoals Kooijman.

De enige natuurlijk aandoende verhaallijn is niet toevallig die van de beste actrice in het geheel. Renée Fokker weet zelfs van haar kluwen houterige zinnen nog iets oprechts te maken. Zij speelt Iris’ moeder, die haar issues onbedoeld aan haar dochter heeft doorgegeven.

Alles is zoals het zou moeten zijn heeft een snuf Gooische vrouwen en een mespuntje Alles is liefde, maar is van zichzelf wel heel weinig.

Alles is zoals het zou moeten zijn

Regie Ruud Schuurman
Met Barbara Sloesen, Jelle de Jong, Jan Kooijman, Renée Fokker, Holly Mae Brood
Te zien in Euroscoop, Pathé Arena, Pathé De Munt, Pathé Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden