Aldus

Alle soorten werk dingen mee: kunstenaars kunnen met de Amsterdamprijs 35.000 euro winnen

Vanaf heden kan elke Amsterdammer een voordracht doen voor de Amsterdamprijs voor de kunst. Amsterdams Fonds voor de Kunst-directeur Laurien Saraber (52) vertelt hoe.

Dylan van Eijkeren
null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

U heeft drie prijzen te vergeven?

“Ja, drie prijzen: een stimuleringsprijs, een voor het werk van het jaar, en een prijs voor een bewezen kunstenaar. Heel bijzonder dat we dit mogen doen namens de gemeente Amsterdam, het zijn ook flinke prijzen, van 35.000 euro elk.”

Wie kan worden voorgedragen?

“Het is heel breed, vorig jaar kregen we een paar honderd voordrachten. Vooral de motivaties zijn enorm leuk om te lezen, daar worden wij, en de jury, elk jaar weer door verrast. Alle soorten werk kunnen meedingen: een concert, een ep, een schilderij, een bijzonder internetplatform, een dansvoorstelling, een muurschildering, een film, een foto, een schilderij.”

Kan mijn nichtje van tien ook iets voordragen?

“Jazeker, hoe breder hoe beter. Het voordragen gaat via onze website, de stembus is open tot en met 15 april. In juni volgen dan de nominaties, en in oktober worden de prijzen uitgereikt.”

In deze vorm bestaat de Amsterdamprijs nu negentien jaar. Wat was een voorbeeldige winnaar?

“Met de drie winnaars van vorig jaar was ik wel heel erg blij. Dat was ook mijn eerste jaar als directeur bij het Fonds, dus dat maakte het extra bijzonder. Vooral dat er drie wat onbekendere stemmen naar voren kwamen, vond ik erg leuk, en heel erg Amsterdams.”

Heeft u nog een kunstgeheimtip voor een verloren momentje?

“Een goed bewaard geheim is dat in Amsterdam het festivalseizoen begint met het bloeien van de narcissen. Je kan komende week naar het Kaboom Animation Festival, naar Bijlmer Boekt! en naar het Amsterdams Kleinkunst Festival.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden