PlusRecept van de dag

Alle lof voor lof met appelstroop

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten.

Samuel LevieBeeld Mark van der Zouw

Mijn dochter zit weer eens in een ­moeilijke eetfase. Haar onderhandelingsvaardigheden worden met de dag beter. Een halve boterham met ­pindakaas en een halve boterham met appelstroop is inmiddels het compromis waar we de dag mee beginnen. Zelf ben ik nooit echt een appelstroopfan geweest. Jarenlang stond er een grote pot appelstroop in de kast die ik ooit bij de groothandel kocht. Die is nu op en vervangen. Ayla onderhandelt ook appelstroop op haar rijstwafel, pannenkoek en boterham met kaas.­

Afgelopen week zette ik haar een salade voor. Geroosterde courgette en amandeltjes met een dressing van ­balsamico. Het chique flesje kocht ik voor bijna honderd euro in Bologna van een vrolijke azijnverkoper die het me verkocht als ‘ze best of ze best’. De balsamico is bijna zo dik als stroop, vijfentwintig jaar oud en op jeneverhout gerijpt. Zo’n flesje dat je nauwelijks gebruikt omdat het zo godvergeten duur was. Ik kocht het niet om naar te kijken en dus ging het over de courgette. Ayla nam een hap en keek me verrukt aan. ‘Mmm papa, er zit appelstroop in de sla.’ Eindelijk werkte haar liefde voor appelstroop in mijn voordeel. Groenten eten blijft lastig, maar mijn appelstroopdressing is een nieuw wapen in de eetstrijd.

Het leuke is dat appelstroop daadwerkelijk een heel ­goede vervanger is van te dure balsamico. Balsamico wordt gemaakt van zorgvuldig ingekookt sap uit druivenmost, dat vervolgens op eiken vaten wordt gerijpt. Goede balsamico althans. Goedkopere supermarktvarianten zijn neppers bestaande uit azijn die is aangezoet met karamel. Echte appelstroop lijkt méér op balsamico.

In Nederland bestaat nog een aantal traditionele ­stroopstokers. Zij maken stroop van appels en peren. Die worden opgekookt, gefilterd en ongeveer 90 procent ­ingekookt. Dit lijkt op het balsamicoprocedé en het ­resultaat is een prachtig stroperige substantie. Zuur en donker van smaak, en daarmee de perfecte basis voor een saladedressing. 

Lof met appelstroop

Ingrediënten

2 stronken witlof
2 stronken roodlof
2 handen rucola
1 el appelstroop
2 tl wijnazijn
2 tl water
2 el olijfolie
handje gerookte amandelen
40 gram oude boerenkaas

Bereiding

Dit is een lekkere salade als bijgerecht of voorgerecht. Gebruik goede kaas en amandelen. Heb je geen lekkere gerookte amandelen voor handen, gebruik dan geroosterde amandelen.

Was de lof en snijd in de lengte in vieren. Verdeel de lof samen met de rucola over een groot plat bord. Maak een dressing door de appelstroop los te roeren met azijn en water, en roer hier vervolgens de olijfolie doorheen. Breng de dressing op smaak met een kleine snuf zout. Verdeel de dressing over de lof. Hak de gerookte amandelen en rasp of schaaf de kaas. Verdeel de kaas en amandelen over de salade. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden