PlusTheaterrecensie

All Stars verslikken zich in platte musical

All Stars is een treurige voorstelling met een matig script, maar wordt nog enigszins dragelijk gemaakt door de liedjes van Thomas Acda en David Middelhof.

Patrick van den Hanenberg

We hebben de zalige tv-serie en de verdienstelijke film gehad, dus gokt de producent ook maar op een musicalsucces voor de gezelligheidsvoetballers van All Stars. Het openingsballet, waarin we aanvankelijk alleen maar de voetbalbenen zien onder het halfopgetrokken gordijn is hoopvol.

Misschien heeft het publiek dat puur is afgegaan op de titel, en dat zich niet heeft laten afschrikken door de negatieve recensies vlak na de première in oktober, toch nog gelijk.

Maar die openingsverrassing is misleidend, want All Stars is een treurige voorstelling met een matig script van Jop Esmeijer en Evelien Peters, en een platte regie van Frank Lammers.

Ongein
Niemand kan verwachten dat er in de voetbalkleedkamer en onder de douche door de mannen diepzinnige gesprekken worden gevoerd over de zin van het leven. Maar om nou bijna tweeëneenhalf uur lang banaliteiten, onbenulligheden en clichés te serveren, gaat ook een beetje ver.

En als er dan toch nog een verhaallijntje in wordt geschoven over zonen die een roestige relatie met hun vader hebben, dan is er al zoveel ongein de zaal in gekieperd, dat deze vluchtige ernst niet meer aankomt.

Alle vrouwen hebben luidruchtige ruzie met hun mannen die op zondag het huis ontvluchten om lekker met hun vrienden een matig potje te voetballen en stevig te drinken. En die mannen hebben maar één gespreksonderwerp.

Nu de voorstelling goed is ingespeeld, doet de jonge cast het helemaal niet zo slecht, maar van modder is geen smakelijke taart te bakken.

Samenzang
De liedjes van Thomas Acda (tekst) en David Middelhoff (muziek) maken de avond nog enigszins dragelijk, ook omdat de samenzang heel verzorgd is. Vooral het nummer Buitenspel, waarin de versleten coach in een kil verzorgingstehuis zijn beklag doet, is ontroerend.

En ook Toen ik je zag, de titelsong van de film, die door Jim Bakkum in de musical weer een nieuw leven heeft gekregen, zorgt voor drie plezierige minuten. En daarna moeten we het weer met afgekloven dialogen doen.

Het is jammer dat niemand op het lumineuze idee is gekomen om de voorstelling twee maal drie kwartier te laten duren, met vijftien minuten pauze om even op adem te komen, en geen minuut blessuretijd. Dat zou in elk geval een uur minder ergernis hebben opgeleverd.

All Stars

Door MORE Theater Producties
Gezien 16/11/2018, Theater De Vest, Alkmaar
Te zien 27/2 t/m 9/3, De Meervaart

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden