PlusMeneer & mevrouw Hamersma

All American burger: de ultieme vegaburger

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: ultimate vegaburger.

De ultimate vegaburger.Beeld Dennis Brandsma

“Die smaakte beter dan een gewone hamburger,” meende mevrouw Hamersma nadat ze bij fastfoodrestaurant Gott’s een Impossible Burger had weggewerkt. Zij velde dat oordeel op het vliegveld van San Francisco, net voordat we naar Schiphol zouden terugvliegen na een kerstbezoek aan onze ter plekke werkzame dochter en haar man.

Destijds dachten wij dat the all American ambiance er wellicht debet aan was dat we met smaak deze vegetarische variant van het nationale gerecht hadden verorberd.

Immers, een glaasje Pernod presenteert zich ook als een godendrank op een zonovergoten terras in Parijs. Maar eenmaal terug in Nederland wacht de meegebrachte fles gewoonlijk een stoffig lot achterin kast.

Overigens heeft mevrouw Hamersma daar dan weer een oplossing voor: zij heeft een geweldig garnalenrecept van Ottolenghi waarin deze anijsdrank onontbeerlijk is. Maar dit geheel terzijde.

Plantaardige uitvoering

Nu ze echter de smaak van een vleesloze hamburger te pakken had, wilde ze deze ook hier wel eens proberen. In een kookboek van barbecuebedrijf The Bastard vond zij het recept van een ­Beyond Burger.

En gegrild op de kleine ­barbecue die in de keuken van de kookboekwinkel onder de afzuigkap past, smaakte ook deze plantaardige uitvoering naar meer. Maar wie mevrouw Hamersma een beetje kent – en die illusie heb ik – weet dat zij op een gegeven moment ook zelf aan de slag wil. In dit geval was er sprake van nog een extra impuls door het televisieprogramma Snackmasters.

Het complete BBQ boek, Julius Jaspers. Carrera Culinair, €25.

Daarin worden gelauwerde koks uitgedaagd om zonder recept onder andere een ­Whopper van Burger King na te maken. “Dat ga ik ook doen,” kondigde mevrouw Hamersma kordaat aan. Al riep zij daarbij wel de hulp in van Julius Jaspers die in zijn nieuwe Het complete BBQ boek de ultimate vegaburger garandeert.

Goede droge rosé

Nu had ik bij een paar eerdere boeken van zijn hand de wijn-adviezen verzorgd, dus dat zou mij nu ook wel lukken. Zo weet ik dat goede droge rosé het er prima bij doet. Bij rood luistert het iets nauwer. Niet te zwaar, weinig of helemaal geen eiken, luidt het devies.

Aldus presenteerde zich een sappige sangiovese uit Marche. Bio en boordevol pruim en zure kersjes. Ook een wat noordelijker Italiaan paste. Een merlot, gebotteld in een lichtgewicht fles. Biologisch geproduceerd en bovendien ook nog eens sulfietvrij en vegan tot ons gekomen. Klinkt als slappe hap, maar zette stevig zijn tanden in de materie.

Zelfs Spanje – toch bekend om zijn notoire vleeseters – wilde aanschuiven. Met een op roestvrij staal opgevoed trio syrah, garnacha en tempranillo. Koel, mals en kordaat. En ook al bio. “Dat geeft de burger moed,” zei mevrouw Hamersma tevreden. “Het hele milieu knapt er van op.”

Ultimate vegaburger (6 personen)

Ingrediënten
100 g bruine (zilvervlies) rijst, ongekookt
240 ml water
480 g zwarte bonen, gespoeld
1 groene paprika, ontzaad, fijngesneden
1 witte ui, in vieren
80 g champignons
6 tenen knoflook, fijn-gesneden
100 g mozzarella, in stukjes
2 eieren, losgeklopt
1 el cayennepeper
1 el komijnpoeder
1 tl srirachasaus
75 g panko (Japans broodkruim), of iets meer

Bereiding
Breng de rijst met het water aan de kook. Laat zachtjes 40 minuten garen tot het water is geabsorbeerd. Laat afkoelen tot handwarm. Prak de bonen. Maal samen met paprika, ui, champignons en knoflook fijn in een keukenmachine. Maal de rijst in de keukenmachine fijn met de mozzarella. Meng het bonenmengsel met de mozzarellarijst.

Meng de eieren met de cayennepeper, komijn en srirachasaus. Schep door het bonendeeg. Roer de panko erdoor tot een kleverige, compacte massa. Maak er zes burgers van. Bak 5 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden. Laat afkoelen. Grill de afgekoelde vegaburgers 4 minuten aan elke kant op de barbecue tot ze van binnen goed warm zijn.

Serveer op een (geroosterd) broodje. Met gebakken uiringen, saus en andere toevoegingen erop naar smaak.

Harolds tip

Horeca op slot: zuchtende wijnleve-ranciers. Maar ook de kleinere wijnmakers, vaak familiebedrijfjes, puffen. Grapedistrict zorgt voor wat lucht: een box met zes wijnen uit zes verschillende landen. Wie ’m koopt (€56,99) krijgt daar een persoonlijke videoboodschap van de wijnboer bij. Over de wijn zelf en over de (crisis)situatie ter plekke. grapedistrict.nl/support-kleine-wijnboeren-box

Wijnen

Online
Cortijo Los Augilares 2018
Tinto, Sierras de Málaga, Spanje
€12 (rood; biologisch)
www.vindmijnwijn.nl

Speciaalzaak
Tenuta Giol 2018
Merlot ‘Senza Solfiti’, Marca Trevigiana, Italië
€9,95 (rood; biologisch)
Wine & Roses, Van Woustraat 163, www.wineandroses.nl
Bilderdijk Wijnhuys, Bilderdijkstraat 59, www.bilderdijkwijnhuys.nl

Supermarkt
Moncaro 2017
Sangiovese, Marche, Italië
€7,99 (rood; biologisch)
Albert Heijn, www.ah.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden