PlusMijn Amsterdam

Alex Klaasen: ‘Moet bij American Hotel aan Martine Bijl denken’

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Cabaretier, zanger en acteur Alex Klaasen (43).

Floor Meijs
 Alex Klaasen Beeld Jakob van Vliet
Alex KlaasenBeeld Jakob van Vliet

Mijn buurt

“Dat was lange tijd de Jordaan, maar ik ben blij dat ik nu in de Nieuwmarktbuurt woon. Lang niet iedereen zal het met me eens zijn, maar ik vind dat Jordanezen nogal veel klagen. Niets is goed genoeg en iedereen is een yup. In mijn nieuwe buurt is dat heel anders: de mensen zijn er zo divers dat ik me heel erg welkom voel. En je kunt hier overal heerlijk eten.”

Beste plek om te sporten

“Ik fitness normaal gesproken drie keer per week in Soho House, maar dat is nu logischerwijs dicht. Ik vind het daar heel prettig omdat het er niet zo groot is, en ze er een Turks stoombad en sauna hebben.”

Restaurant

“Het allerlekkerste heb ik gegeten bij &moshik, dat twee Michelinsterren heeft. Je hebt er prachtig uitzicht over het IJ en de sfeer is heel relaxed: de chef loopt op afgetrapte gympen en met een schort vol vlekken door de zaak. De enige keer dat ik er was, at ik een viscarpaccio met een saus die gemixt werd met kaviaar. Toen ik dat in m’n mond stak, werd ik helemaal gek.”

Beste broodje

“Ik lunch niet vaak buiten de deur, maar haal wel eens een kaaskroket of een ijsje bij Van der Linde op de Nieuwendijk. Heerlijk, en het kost geen drol; voor een euro heb je er eentje, zo uit het knuistje. Kroketten zijn altijd lekkerder zonder brood, maar mosterd hoort er wel bij.”

Een ijsje bij Van der Linde op de Nieuwendijk. Beeld Jakob van Vliet
Een ijsje bij Van der Linde op de Nieuwendijk.Beeld Jakob van Vliet

Favoriete modewinkel

“Ik was altijd enorm van het shoppen, heerlijk vond ik het om dagen door de Kalverstraat te lopen. Sinds een jaar of vijf is dat veranderd: je steeds uit- en aankleden in fel tl-licht vind ik nu verschrikkelijk. Gelukkig slaag ik bij About op de Haarlemmerdijk altijd. De eigenaar is hulpvaardig en eerlijk. Als iets niet staat, zegt hij dat gewoon. Daar houd ik van.”

About op de Haarlemmerdijk. Beeld Jakob van Vliet
About op de Haarlemmerdijk.Beeld Jakob van Vliet

Mooiste fontein

“De fontein bij het American Hotel op het Leidseplein vind ik mooi en belachelijk kitscherig tegelijk. Ik moet bij die fontein altijd aan Martine Bijl denken, die er middenin stond in de film Alles is familie. Dat was zo’n prachtige scène. Ze was een groot comédienne en actrice en een enorm leuk, lief mens. Ik heb haar gelukkig een paar keer in mijn leven mogen ontmoeten.”

Theater

“Het DeLaMar, waar ik veel heb gespeeld en altijd hartelijk word ontvangen. Een heerlijk theater met grandeur en luxe.”

Mooi lied over Amsterdam

“Amsterdam van Grof Geschut – een band die niet meer bestaat, waar een vriendin leadzangeres van was. Vooral deze passage vind ik prachtig: ‘Er zijn steden, er zijn dorpen waarvan ik alle straten ken, toch verlang ik naar een stad waar ik niet eens geboren ben.’ Dit is zo herkenbaar. Ik ben opgegroeid in Brabant en Drenthe, maar alleen in Amsterdam voel ik me thuis.”

Wil niet dood gevonden worden

“In de Marnixstraat, tussen de Rozengracht en het Haarlemmerplein. Ze zijn er altijd aan de weg aan het werken, er zijn geen winkels en er is geen groen. Alleen op elkaar gepropte huizen die in geen dertig jaar zijn gerenoveerd.”

Beste plek om te relaxen

“Bij Het Mandelahuisje in Noord kan ik zo een hele zomer doorbrengen. Het is een lief eilandje, superrustig en nog niet zo commercieel. Ik wil daar eigenlijk wonen, dus bij deze doe ik een oproep aan de eigenaar om het aan mij te verkopen.”

Het Mandelahuisje in Noord. Beeld Jakob van Vliet
Het Mandelahuisje in Noord.Beeld Jakob van Vliet

Wil altijd nog

“Een jaar lang elke nacht in steeds een ander Amsterdams hotel slapen. Het lijkt me geweldig om al die hotels van binnen te zien en de ontbijtjes te beoordelen. Bovenaan mijn lijst staat het Amstel Hotel. Een vriendin van me heeft er een sportabonnement, en je kunt er heerlijk op ligbedden aan de Amstel liggen.”

Monument

“Ik vind het Homomonument heel mooi, omdat het over het verleden en discriminatie gaat, en tegelijkertijd een ontmoetingsplek is. Op de trap aan het water zitten vaak mensen koffie met elkaar te drinken. Ik ga er soms even zitten met een broodje en hoop altijd nog dat ik er de liefde van mijn leven tegenkom.”

Het Homomonument. Beeld Jakob van Vliet
Het Homomonument.Beeld Jakob van Vliet

Een avond stappen met

“Joris Bijdendijk, en dan samen bij een concurrent van hem eten. Ik luister podcasts waarin hij heel leuk over eten praat. Daarbij is hij waanzinnig knap, dus ik kan zo uren naar ’m kijken.”

Mooiste herinnering

“De ALS-zwemtocht door de grachten die ik in 2013 heb afgelegd. Mijn vader, die inmiddels aan ALS is overleden, was erbij om me aan te moedigen. Het was een prachtige, zonnige en emotionele dag. Heel bijzonder, om de stad vanuit de grachten te zien, zoals de eenden en zwanen ’m zien. Toen ik uit het water kwam, was ik totaal euforisch.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden