PlusTips

Al gehoord van ‘social strand’? Dit zijn de nieuwe gamehits van het jaar

Kingdom Hearts III: hakken en knokken met Goofy en Donald Duck.  Beeld -
Kingdom Hearts III: hakken en knokken met Goofy en Donald Duck.Beeld -

Speluitgevers borduren dit jaar vooral voort op eerdere gamehits. Toch zijn er voldoende nieuwe pareltjes verschenen (of binnenkort verkrijgbaar).

Herman Stil

Verschenen

Kingdom Hearts III
PS4, Xbox One

Op avontuur met Donald Duck, Jack Sparrow en Buzz Light­year. Het kan in de krankzinnige mash-up Kingdom Hearts III, waarbij allerhande figuren uit de stal van ­Disney en Pixar onderling samenwerken om missies tot een goed einde te brengen. Een beetje ­zoals Super Smash Bros. alle Nintendohelden samenbrengt.

Het hak- en knokwerk blijft bepaald on-Disneyachtig. Dat geldt ook voor de heldenrollen die plots worden toebedeeld aan Donald Duck, die we toch kennen als twistzieke halfgeklede faaleend, en de sullige kluns Goofy. Hun kernteam, aangevoerd door het enige unieke spelkarakter ­Sora, moet voor elke missie aangevuld worden met andere karakters uit de verder ongelijkwaardige werelden van Disney en Pixar.

Tevens wordt gespeeld in werelden die zijn gebaseerd op films uit beider animatiestal – van Frozen tot Monsters Inc., een virtuele representatie van de Pirates of the Caribbean-­franchise en een aantal Disneypretparkattracties. Naar verluidt is een Winnie de Poehwereld op het laatste moment afgeblazen vanwege de ­Chinese weerstand tegen de honingbeer – die vaak smalend met de grote leider Xi Jinping wordt vergeleken.

Maar stap je over de vooroordelen heen, dan is Kingdom Hearts III een heel aardig avonturenspel waarin, met ­gebruik van de unieke eigenschappen van elk karakter, puzzels opgelost moeten worden en vijanden verslagen.

Nintendo Labo VR
Nintendo Switch

Op het snijvlak van knutselen en ­gamen bracht Nintendo vorig jaar Nintendo Labo uit. Kloeke dozen vol voorgestanst karton waaruit allerlei contrapties (uitvindsels) konden worden gevouwen – van een kartonnen piano via een vishengel tot een complete robot – die vervolgens met games op spelcomputer Switch vir­tueel tot leven kwamen.

Met het Labo VR-pakket kan het scherm van de Switch worden veranderd in een 3D-scherm. Eerst moet de ­vir­tual reality-bril van ­karton (en plastic lenzen) worden gebouwd. Het scherm van de Switch moet vervolgens in het kartonnen bouwwerk worden geschoven. Het 3D-­effect dat volgt is tamelijk verbluffend, hoewel de resolutie van het scherm te ver achterblijft bij echte VR-brillen. Doordat de Switch is voorzien van bewegingssensoren is het mo­gelijk om je heen te kijken, waarbij de gewraakte beeldvertraging – de oorzaak van veel VR-misselijkheid – vrijwel achterwege blijft.

De bril is nog maar een startpunt voor een trits kartonnen bouwsels en bijbehorende games. Maar het blijft een ­nadeel van Labo dat de games te simpel zijn om lang te boeien. Het is dan ook een goeie zet dat er voor twee befaamde ­Nintendospellen (The Legend of Zelda: Breath of the Wild en Super Mario Odyssey) VR-aanvullingen zijn, hoewel die lang niet de hele game beslaan.

Apex Legends
pc

Apex Legends
 Beeld -
Apex LegendsBeeld -

Je zou het bijna over het hoofd zien, maar Apex is pas ­in februari uitgekomen. Desondanks steekt het verwante games als Fortnite en PUBG naar de kroon. In Apex ­Legends neem je het met twee ­online vrienden op tegen negentien andere teams. Op een snel krimpend slagveld is het zoeken naar wapens, bescherming en munitie. Teams schakelen elkaar uit tot de winnaar overblijft.

Behaalde punten zijn in te ruilen voor een fraaier uiterlijk of virtuele kistjes met verrassingsinhoud. Skins en kistjes zijn ook te koop, vanaf 1 euro. Omdat de speler niet weet wat er in zo’n kistje zit, komt dit volgens de Nederlandse wet neer op gokken. Speluitgever EA is daarvoor al op de vingers getikt bij andere spellen.

Om het ‘gratis’ spel vers te houden, worden met regelmaat aanvullingen uitgebracht, zoals nieuwe karakters, wapens of spelomgevingen. Begin juli volgt een nieuwe update – ‘seizoen’ in gamejargon – waarbij spelers aan de hand van hun prestaties worden ingedeeld; grappig dat zilver en goud daarbij de laagste status beschrijven.

Verwacht

Death Stranding
PS4 (8 november)

Nooit gehoord van het spelgenre ‘social strand’ – zoiets als sociaal netwerk? Dat kan kloppen, want het is pas net gedeponeerd door de makers van Death Stranding, één van de meest met gehijg verwachte games van dit jaar.

Geen wonder ook, want achter Death Stranding zitten ­gamegoeroe Hideo Kojima – vanwege de Metal Gear Solidgames een godheid onder hardcore gamers – en film­maker Guillermo del Toro (Shape of water, Pan’s Labyrinth). Nadat ze vier jaar geleden door gamehuis Konami aan de kant waren geschoven voor de ontwikkeling van het al even bizarre Silent Hills, begonnen ze voor zichzelf.

Op zoek naar een veilig huis landden ze in Amsterdam bij Guerilla Games, dat hen de gamemotor leende waarmee Guerilla net Playstationhit Horizon Zero Dawn had gemaakt.

Wie de eerste gamebeelden van Death Stranding ziet die deze maand werden vrijgegeven, ziet zowel overeenkomsten als verschillen. Death Stranding is een overlevingsspel met horrorelementen in een open wereld, maar dan zo bizar als je van de makers van Metal Gear en Hellboy mag verwachten. Het gebruik van foetussen om te over­leven, is bepaald ongemakkelijk.

Die ‘strand’ zit in de online mogelijkheden, waarbij het mogelijk is met groepen tegen elkaar te spelen, maar wat ook wijst op de onderlinge verbintenis – laten we zeggen: de navelstreng – die de gamer nodig heeft om te overleven.

Fifa 20
Alle platforms (27 september)

Fifa 20 Beeld -
Fifa 20Beeld -

Het zal lang zoeken worden naar de exacte lokatie, maar in de nieuwste versie van voetbalgame Fifa 20, kan ook in Amsterdam worden gepleintjesvoetbald via spelmodus Volta Football – volta is zoiets als de Portugese variant op onze panna. ‘Volta laat je proeven aan de regionale smaakverschillen van een mondiaal spel,’ aldus de blurb van ­uitgever EA. ‘Van een onderdoorgang in Amsterdam tot een buurtvoetbalkooi in Londen en een dak in Tokio.’

Uit het promotiemateriaal voor Volta is het onmogelijk af te leiden waar in Amsterdam die onderdoorgang – en het viaduct erboven – is gesitueerd. Mogelijk hebben de catacomben van de Amsterdamsebrug bij het Flevopark losjes als voorbeeld gediend. Maar de clichématig vormgegeven grachtengordelpanden op de achtergrond zijn overduidelijk hoofdstedelijk.

De spelmakers beloven verschillende vormen van straatvoetbal, met en zonder keeper, van drie tegen drie tot vijf tegen vijf en professioneel zaalvoetbal. Gamers kunnen met een virtuele selectie van hun favoriete veldvoetbalteam spelen, of een eigen team opbouwen uit de spelersdatabank in Fifa 20.

Naast virtueel straatvoetbal draait het spel, volgens de beschrijving, ook om het uiterlijk van de speler, waarbij meer ‘vanity items’ worden vrijgespeeld als in het spel bepaalde uitdagingen met goed gevolg worden afgelegd.

Gears 5
Xbox One, pc (10 september)

Het blijft behelpen met de Xbox One van Microsoft, tenminste in Europa, waar de spelcomputer genoegen moet nemen met de derde plek achter Playstation en Nintendo. In de VS is de Xbox nog altijd een grote naam. Met aankomende gamehits Halo Infinite, Forza en Gears 5 probeert Microsoft die positie te behouden en tegelijkertijd te voorkomen dat nieuwkomers er met de buit vandoor gaan – ­zeker nu Google heeft aangekondigd met Stadia een gooi te gaan doen naar de wereld van computerspellen.

In de nieuwste Halo, een van de oerspellen voor de Xbox-familie, keert Master Chief terug, de hoofdpersoon uit de originele serie games. Veel meer is er nog niet duidelijk, omdat er nog geen gamebeelden beschikbaar zijn, maar de verhaallijn van het spel zou zich kunnen aanpassen aan de hand van de besluiten die de gamer neemt.

Van het trio nieuwe Xbox-exclusieven is de naam Gears 5 het opvallendst. Gears of War is een van de grote namen uit het gameverleden, Gears 5 – zonder ‘of War’ – moet de grote titel worden voor Microsofts Xbox One. De eerste beelden laten een duidelijk vervolg zien van de vorige vier edities van het schietspel, ondanks de naamsverandering en toevoeging van nieuwe spelelementen, waardoor ook online met teams van drie kan worden geopereerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden