Tip

Akoestische presentatie van Playing New York

Het Parool
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

In 2011 maakte de Eef van Breen Group een reis naar New York om de stad te betoveren met hun muziek. De groep muzikanten werd geconfronteerd met de werkelijkheid, met elkaar en met de grootte van de stad. Er werd gefilmd, met het plan voor een documentaire.

“Tijdens de reis gaf Matthias Mooij, een van de muzikanten en mijn ­beste vriend, aan dat het materiaal niet goed genoeg was voor een ­documentaire, maar dat we toch moesten blijven filmen, want misschien kwam er een andere bestemming voor de beelden. Na de reis overleed hij. Het bizarre is dat zonder zijn dood Playing New York nooit was ontstaan. Een groot deel van deze presentatie gaat over ­deze tragedie en het rouwproces,” zegt Eef van Breen.

Playing New York zou dit jaar in première gaan tijdens de Rotterdamse Operadagen en in juli op het Over het IJ Festival staan, maar door de coronacrisis ging dit niet door. In plaats daarvan is er morgen een akoestische vertolking van Playing New York in de Tolhuistuin (om 17.00 uur en 20.30 uur). Het is een tussentijdse presentatie van de ­scenische film zonder beeld, die ­later dit jaar in première zal gaan.

“Deze akoestische presentatie is het tegenovergestelde van wat het uiteindelijk wordt. Bij de première zijn overal speakers. Je kan naar de musici kijken, maar het is het mooist als je je ogen dicht doet en in de film zit. We pogen het collectieve visuele archief te activeren met geluid.” Het spel van de ­musici, hun instrumenten, attri­buten en licht vormen een hypnotiserend kampvuur waarin de verbeelding wordt aangewakkerd.

Tickets zijn te reserveren via www.tolhuistuin.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden