PlusMijn Amsterdam

Actrice Raymonde de Kuyper: ‘Die glazen klont van Booking.com mag weg’

Actrice Raymonde de Kuyper (65), bekend van Villa Achterwerk en Mees Kees, speelt in de nieuwe familiefilm De expeditie van familie Vos. Ze komt graag op de ‘Peter van Straaten’-plantenmarkt en bij buurtcafé Captein & Co.

Mijntje Klipp
null Beeld Nosh Neneh
Beeld Nosh Neneh

Mijn buurt

“Dat is de Nieuwmarktbuurt, rondom de Montelbaanstoren en de Oudeschans. Daar woon ik nu zo’n vijftien jaar, op een rustig stukje. Ik ken de mensen en dat is reuzeleuk als je boodschappen doet. Er zit een prachtige oude apotheker, een groentekar gerund door een vrouw en haar kinderen. Laatst was er een zwerver zoek; nou is een zwerver altijd een beetje zoek, maar zijn hond was er nog wel. De vrouw van de groentekar heeft toen dat hondje in huis genomen, totdat de zwerver opdook. Ze past ook op mijn hondje Eddie als ik de supermarkt in moet. We letten hier op elkaar.”

Café

“Ik kom graag in Captein & Co, een buurtcafé in de Binnen Bantammerstraat. Op het terras kijk je uit over de Oude Waal, en het is verschrikkelijk fijn om er nog even na je werk een wijntje te drinken. De eigenaar draait verrukkelijke parels uit de popmuziek. En hij schrijft tijdens deze coronaperiode leuke columns die dan via vergezochte bruggetjes eindigen bij nieuwe menukaarten. Die appt hij me dan.”

null Beeld Nosh Neneh
Beeld Nosh Neneh

Standbeeld

“Dat Wilhelminabeeld op het Rokin. Een mooi, elegant beeld, ik krijg altijd zin om zelf op dat paard te gaan zitten. Nee, dat heb ik nog nooit gedaan. Ik ben een paardengek. Wilhelmina draagt ook een leuk hoedje, zo’n Chanelhoedje.”

Favoriete vervoermiddel

“Ik ben een enorme wandelaar, ik loop verschillende routes en ik maak er een sport van om rustige straatjes te vinden. Soms moet ik wel fietsen om ergens op tijd te kunnen zijn, maar ik vind fietsen zo vermoeiend. Dat gedoe met die sloten, en ik heb er een pesthekel aan dat je moet zoeken naar een plek voor je fiets.”

Ergste horeca-ervaring

“Heel lang geleden, in Frascati, toen nog De Blinker, in een tijd die me heel lief is, kregen we met theatergroep Alex d’Electrique een keer zalmfilet met een merkwaardig korstje. Dat kon je niet snijden. Logisch; het was plastic folie.”

null Beeld Nosh Neneh
Beeld Nosh Neneh

Mooiste brug

“De brug van de Binnen Bantammer- naar de Buiten Bantammerstraat. Als ik ’s avonds een rondje loop langs de Oude en Kromme Waal, zie ik de bocht in de huizenrij, met op de achtergrond de Nicolaaskerk. Een wonderlijk mooie plek. Ik ontdekte laatst dat Anton Pieck het uitzicht heeft geschilderd. Die zag het dus ook al.”

Mooiste park

“Er zijn mooie parken, maar ze zijn zo vol. Geef mij maar het Amsterdamse Bos, daar kun je lekker in verdwijnen. En dan of aan het begin of aan het eind van de wandeling naar De Boshalte, vooraan op de roeibaan. Een feelgoodkoffietentje.”

Rijp voor de sloop

“Die grote glazen klont van Booking.com op het Oosterdokseiland. Zó’n hysterisch groot iets op zó’n plek. Dat zo elke vierkante meter hier te gelde wordt gemaakt, dat vind ik oervervelend. Het zit me ook dwars omdat ik eerst vanuit mijn achterraam een doorkijkje had over het IJ en nu niet meer.”

Restaurant

“Café Restaurant Amsterdam, op het Watertorenplein. Grootsteeds, niet deftig, niet hip, het heeft zo sterk een eigen karakter. Ik vind het binnen zo mooi dat ik altijd binnen zit, ook al is het mooi weer.”

Ik voel me Amsterdammer omdat...

“Nou... ik voel me geen Amsterdammer. Dat ben je voor mij pas als je hele geschiedenis er ligt. Ik geniet enorm, vind veel dingen mooi, woon er al lang, maar ik kom hier niet vandaan.”

null Beeld Nosh Neneh
Beeld Nosh Neneh

Bijzondere plek

“Verzorgingshuis Flesseman, ik smelt nog altijd als ik daar voorbijkom. Mijn moeder heeft er iets van vijf jaar gewoond en ze maakte daar echt een doorstart. Midden in de stad, met verschillende soorten mensen. Ze kwam wat gammel uit Den Haag, maar daar is ze wakker gekust.”

Mooiste herinnering

“Toen Charles Aznavour was overleden, speelde het carillon van de Zuiderkerk La Bohème. Ik liep op de Nieuwe Hoogstraat en barstte in tranen uit, van ontroering.”

Fijnste lunchplek

“Bij ’t Loosje kun je een heerlijk Oventje eten; een gebakken ei, uit de oven. Een leuke plek, met een goeie entourage.”

Markt

“De plantenmarkt op het Amstelveld. Die noem ik de Peter van Straatenmarkt, vanwege de types die er rondlopen en die hij zo had kunnen tekenen. Daar reken ik ook mezelf toe.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden