PlusMijn Amsterdam

Acteur Yamill Jones: ‘De spareribs en kip van Patrick’s Catering, dé barbecueman van de Bijlmer, zijn de beste’

null Beeld Nina Schollaardt
Beeld Nina Schollaardt

Acteur Yamill Akeem Jones (31) is te zien in de voorstelling Snackbar, die 18 februari in première gaat in Theater De Krakeling. Hij is vaste klant bij Hengelsport Willem en ging op zijn knieën op het Anton de Komplein.

Dianne Bleeker

Restaurant

“Patrick van Patrick’s Catering is dé barbecueman van de Bijlmer. Zijn spareribs en kip zijn de beste. Hij heeft ook een ‘patsalon’, een kapsalon met gegrilde kip en ­barbecuesaus: goddelijk. Maar als je één keer in je leven lekker wilt dineren, kun je dat het beste doen bij George Marina in het Amstelkwartier. Het is pepertjesduur, maar de sushi is daar van sterrenniveau; niet normaal.”

Mijn buurt

“Duivendrecht, daar ben ik opgegroeid. Mijn moeder woont er nog steeds, dus ik kom er regelmatig. Als kind woonde ik in de flat tegenover mijn basisschool. Het was echt een speelparadijs. Iedereen in de buurt wist dat ik van jongs af aan acteur wilde worden, dus ze hebben alles meegemaakt. Van mijn rol in Spangas tot mijn eerste voorstelling.”

Speciaalzaak

“Ik ben geboren in Suriname en heb maar één Nederlandse oom. Hij heeft me op mijn negende leren vissen. Sindsdien ben ik hooked. Je hebt er heel veel spullen voor nodig, van haakjes tot lijnen, een schepnet, aas. Ik haal het allemaal bij Hengelsport Willem. Vissen is mijn zenmoment. Of ik nu snoeken en baarsjes uit de Amsterdamse grachten haal of voorntjes en karpers uit grote vijvers: ik sta elke week wel te vissen.”

Hengelsport Willem op de Johan Huizingalaan in Nieuw-West. Beeld Nina Schollaardt
Hengelsport Willem op de Johan Huizingalaan in Nieuw-West.Beeld Nina Schollaardt

Kapper

“De Afrikaanse kappers van Cosmo Hair­styling in de Amsterdamse Poort. Daar kom ik al twaalf jaar. Het gaat er wild aan toe. Laatst was ik al twee maanden een baard aan het kweken – ik heb heel weinig baardgroei. Dus ik kom bij de kapper, hij kijkt me aan en in één beweging scheert hij mijn baard weg. Maar goed, ik blijf er komen.”

Een avond op stap met...

“Alle donkere acteurs en actrices van Nederland. Dat zeggen we al jaren op alle premières. Het plan bestaat al vijf jaar, maar het komt er nooit van.”

Mooiste herinnering

“Hoe ik mijn vrouw op een regenachtige winternacht midden op straat ten huwelijk heb gevraagd op het Anton de Komplein. Ze liep weg omdat we enorme ruzie hadden en ik rende achter haar aan en ging op mijn knieën. Ik dacht: ik kan het wel op een heel mooi moment vragen, maar als ze nu ja zegt, meent ze het écht. De plek die we voorheen eng vonden – er zwerven veel daklozen rond – is voor ons nu een mooie plek geworden.”

Anton de Komplein, Zuidoost. Beeld Nina Schollaardt
Anton de Komplein, Zuidoost.Beeld Nina Schollaardt

Theater

“Als dertienjarige had ik mijn allereerste theateroptreden in de oude Krakeling aan de Nieuwe Passeerdersstraat. Ik speelde Anansi de spin in Anansi’s web. Theater De Krakeling is voor mij jeugdsentiment. Ik ben er kind aan huis en heb een goede band met artistiek directeur Kees Blijleven. Hoewel ze nu in een ander gebouw zitten, klopt het nog steeds. Het voelt alsof ze met me mee groeien.”

Bijzondere ervaring

“Mijn vrienden en ik zijn vroeger een keer beroofd achter een kerkgebouw in Zuidoost, terwijl we een ketting op een fiets probeerden te krijgen. Er kwamen twee jongens met bivakmutsen tevoorschijn. Ze trokken een mes en vroegen onze telefoons. Mijn ouders hadden niet superveel geld, dus ik had een AH Mobile. Ik haalde hem uit mijn zak en die jongens zeiden: ‘Hou hem maar, man, je hebt hem harder nodig dan wij.’ Mijn vrienden moesten lachen. Het was een raar moment, want we werden beroofd, maar tegelijkertijd werd ik geconfronteerd met het feit dat ik arm was. Ik was niet eens opgelucht, het was meer een belediging.”

Broodje

“Een broodje bakkeljauw met gebakken ei, peper en zuur bij bij de Tokoman in Zuidoost. Beste broodje ever.

Standbeeld

“Het nieuwe standbeeld in het Nelson Mandelapark, Rona Batho – wij, het volk. Ze hebben daarvoor hoofden gebruikt van normale mensen met invloed in Zuidoost. Er staat bijvoorbeeld een man met een cateringbedrijf dat steeds beter loopt. Het is een heel mooi gebaar.”

Rona Batho van Mohau Modisakeng in het Nelson Mandelapark. Beeld Nina Schollaardt
Rona Batho van Mohau Modisakeng in het Nelson Mandelapark.Beeld Nina Schollaardt

Plein

“Het plein voor de RAI. Mijn vader had vroeger nooit tijd, hij had meerdere banen om ons te onderhouden. Alleen in de zomer pakte hij soms, rond negen uur, als we eigenlijk al naar bed moesten, de auto. Dan zei hij: ‘Kom, we gaan een ijsje halen.’ Als ik op dat plein ben, denk ik daaraan.”

Kan veel beter

“De huizenmarkt in Amsterdam. Ik ben dringend op zoek naar een nieuwe woning, alleen wil dat niet echt lukken. Ik sta al meer dan tien jaar bij Woningnet ingeschreven en alsnog kom ik niet verder dan kandidaat nummer 50. Kopen is de enige optie. Maar daarvoor zou ik Amsterdam helaas moeten verlaten…”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden