Straatbeeld

Achter het Olympisch Stadion ligt een onontdekte oase (****)

Park Schinkeleilanden is een mals stukje groen, op een plek waar je het niet verwacht: vlak bij het Olympisch Stadion. Je hebt er alles wat een mens nodig heeft op een mooie zomerdag in de stad.

In feite is Parkeiland een enorme bol van gras, met een babyheuveltje ernaast waar een klimrek op houten palen staat. Beeld Mats van Soolingen
In feite is Parkeiland een enorme bol van gras, met een babyheuveltje ernaast waar een klimrek op houten palen staat.Beeld Mats van Soolingen

Voor wie nog steeds denkt dat Amsterdam ophoudt te bestaan achter het Olympisch Stadion: dat doet het niet. Goed, recht erachter zijn slechts sportparken en bedrijventerreinen, en dat blijven locaties waar je alleen komt als je er iets te zoeken hebt, bijvoorbeeld wanneer je moet sporten, werken of bedrijventerreinenspotter bent.

Toch ligt er ook al jaren een aantrekkelijke reep zomergroen waar ook niet direct omwonenden beslist eens heen moeten. Park Schinkeleilanden ligt er in al zijn groene malsheid te lonken naar de zomerrecreant die niet ver buiten de stad wil, maar qua vertier wel het volledige pakket wil: zon, groen, water en barbecuemogelijkheden, zonder kans op een gepeperde boete van een agent die iets zegt als: 'Ik doe ook maar mijn werk, mevrouwtje/meneertje.'

Park Schinkeleilanden biedt het allemaal, maar de eerste twee van de vier eilanden, Tenniseiland en Voetbaleiland, kun je wegens abonnement op een sportschool met airconditioning en verkoelendesapjesbar vanzelfsprekend overslaan. Het is vooral het derde eiland, Parkeiland, dat alles goed doet wat een stukje groen bij temperaturen van boven de 25 graden behoort te doen.

Allereerst loop je vanaf het Olympisch Stadion een bruggetje over, vanwaar je ongehinderd uitzicht hebt over het water en de kaboutertuintjes van de tuinhuisjes beneden. Daarbij is het wel even opletten dat je niet per ongeluk te lang staat te staren naar een zich onbespied wanende bewoner in een te krappe speedo op een tuinstoel, die net een halve liter pils aan zijn mond zet.

Outdoorfitness
Even verderop sta je op Park­eiland. In feite is het een enorme bol van gras, met een babyheuveltje ernaast waar een klimrek op houten palen staat voor mensen die toch zin hebben in een robbertje outdoorfitness of die de kinderen ergens kwijt moeten. Op het hoofdeiland is het perfect liggen: ontspannen maar een beetje schuin, zodat je vanaf je handdoek vol uitzicht hebt op het water, de bomen en de woonboten.

Wie dichter bij het water wil zijn, heeft keuze uit een aantal houten steigers. Er zijn bruggetjes, groene wandellaantjes om het eiland heen, je kunt in een ouderwets trammetje en overal in het gras liggen tegels die speciaal bedoeld zijn voor de barbecue. Gebruikersvriendelijker kan haast niet, dus als je je gloeiende wegwerpbarbecue alsnog pontificaal in het gras zet, ben je een slecht mens.

Overal, ook op het naastgelegen en opzettelijk overwoekerde Natuureiland, staan houten palen bij wijze van kunstmatige bossen bij elkaar gegroepeerd. Dat doet aanvankelijk wat al te kunstmatig aan, maar zorgt bij nadere beschouwing juist voor een heel eigen sfeer. Op twee van die palen blijken zelfs heel lieflijk twee ooievaarsnesten gebouwd te zijn. Jammer alleen dat er op moment van schrijven geen ooievaar te bespeuren was: vast even een nieuwe fles rosé halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden