Plus

Ace (6)

Een jonge, Amsterdamse chef opende Ace in de Utrechtsestraat. Het is er best gezellig, maar het eten overtuigt niet.

Ace Beeld Mats van Soolingen

Er is flink tamtam gemaakt over deze zaak, geopend door een jonge chef (27) die eerder kookte voor Ron Blaauw en Menno Post. Deze chef, zien we op de kaart, is 'The New Kid in Town' die 'weet wat lekker is', voor wie 'alles om smaak draait' en die 'een gevoel van geluk' wil overbrengen.

Is dat boffen: wij zijn toevallig dol op lekkere dingen die smaken en ook op een gevoel van geluk. Je kunt er tot laat eten - doordeweeks is de keuken open tot elf uur, in het weekend zelfs tot één.

Eerder zat hier het Fransige restaurant 't Fornuis. De opvallende inrichting, een ratjetoe van houten kerk- en kroegonderdelen, bleef bewaard.

We zien een kansel, lambrisering met spiegels, glas in lood en zelfs een faux puntdak dat ik erg grappig vind, aangezien we op de begane grond in de Utrechtsestraat zitten. Alles is wat donkerder geverfd, en er zijn goudkleurige tafeltjes en intieme zitjes. Het is sfeervol, en doet denken aan een ouderwetse herensociëteit.

De bediening is in handen van twee dames - één is zeer innemend en goed geïnformeerd, de ander stuntelt wat af maar is wel lief. Van de wijnkaart is alles ook per glas te bestellen.

Er is een lijst van twaalf gerechtjes waarvan de meeste klein (€13-€18) en groot (€21-€33) kunnen worden besteld. Ook is er een verrassingsmenu van drie (€38) tot zes gangen (€65) dat overigens is opgebouwd uit gerechten van de kaart. Ook is er vanwege een actie een extra viergangenmenu voor €35. Dat nemen we, en vier gangen à la carte.

Tzar-kaviaar
In het menu eerst een blokje huisgemaakte paté met Amsterdams tafelzuur. Die smaakt oké - er zit wat lever in en ook pistache - maar hij is waarschijnlijk wat te heet geworden en daardoor rullig in plaats van smeuïg, bijna als gehaktbrood. De aangezuurde groenten en piccalilly zijn wel lekker.

De octopus met chorizo en risotto (€18) is geen succes. De knalgele risotto met saffraan is véél te gaar, er liggen mini­tomaatjes en doperwtjes op die eigenlijk alleen kleur toevoegen.

De octopus is gestoofd en hard geroosterd, maar daarna afgekoeld en een beetje lafjes opgewarmd. Daardoor is hij zompig en mist die spekkige randjes die hard gebakken octopus juist zo onweerstaanbaar maken. De chorizo kunnen we niet vinden.

Dan in het menu asperges met zalm, ei en hollandaise. Alle onderdelen zijn prima in orde - smakelijke dikke asperges, prima zalm, goed zure hollandaise. Maar er ligt een flinke lepel zwarte viseitjes op die tranig en niet lekker zijn.

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren

"Het is Tzar-kaviaar," zegt de serveerster ­desgevraagd. "Dat is Russische kaviaar." Dat lijkt ons toch niet; echte kaviaar is niet te betalen en ook niet zo vies.

Als we het opzoeken, blijkt Tzar een 'sturgeon substitute' - bouillonballetjes dus, uit de fabriek. Jesses. Geef ons dan maar die gerookteharingballetjes die ook zo vaak onterecht als 'haringkaviaar' worden verkocht, die smaken tenminste nog goed.

Signature dish: zwezerik
À la carte bestellen we de 'ACE' zwezerik; de serveerster zegt dat mensen hier speciaal voor komen. Het is een fors stuk, gepaneerd en gefrituurd, en inderdaad best smakelijk. Er zit aardpeer bij, zowel puree als geroosterd. De jus is zoetig van madera en de bundelzwammetjes zijn een goede toevoeging.

Een vegetarisch hoofdgerecht dan: polenta met mais en kimchi-coulis (€13). Flink kazige polenta is in moten gesneden en krokant gefrituurd. De coulis, die meer naar geroosterde paprika dan naar gefermenteerde kool smaakt, past er goed bij.

Best
Lekkere dikke asperges worden geserveerd met prima zalm en hollandaise, en een keurig gepocheerd eitje. Jammer van de tranige nepkaviaar.

Minder
De geroosterde octopus is laf opgewarmd, ­waardoor hij dat fijne spekkige randje mist. De bijgeleverde risotto is vlak en gaar als rijstepap.

Opvallend
Op deze plek zat hiervoor sinds mensenheugenis het Fransige ’t Fornuis. De opvallende inrichting (met faux puntdak) is gebleven.

Op het garnituur is van alles aan te merken: de babymais en bospeentjes zijn ook verkeerd opgewarmd en daardoor zacht en laffig - de wortels zijn zeldzaam smaakloos.

De bijgeleverde popcorn is van het type dat je maanden na het filmavondje in je bankstel vindt: oneetbaar oud. Kom óp jongens, dit kan niet!

In het menu krijgen we als hoofdgerecht prima kalfsstaartstuk met lekkere knoflookjus. Maar de peentjes zijn dezelfde als bij de polenta, en de bijgeleverde kalfskaantjes zijn keihard en zelfs een tikje ranzig.

Tatin met foie gras
De tarte tatin met gebakken foie gras (als dessert geserveerd, €18) is ook niet zo goed gelukt: de lever is niet nagezouten en valt plat op een plak smaakloze appel op bladerdeeg. Zonde. De blancmanger (amandelpudding) uit het menu is wel in orde.

Er is wat advocaat bij, en lekkere versgebakken wentelteefjes van duivenkater. Door het amandel-ijs en amandelschuimpjes erbij overheerst de smaak van amandelessence nogal.

Tja. We hebben het idee dat het met de smaak en techniek van deze jonge chef best snor zit, maar we komen veel nodeloze slordigheden tegen.

Oude popcorn, slappe risotto, slecht opgewarmde groenten, slecht nagezouten vlees - het zijn dingen die je je ook als New Kid in Town niet kunt permitteren, als je grotemensenprijzen vraagt. Er moet bij Ace zorgvuldiger worden gekookt, anders blijft het blufpoker.

Vorige Proefwerken
The Fat Pie (8+)
Arc (7,5)

Jade Restaurant New Century Hotel (7+)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Ace

Utrechtsestraat 33, 1015 BT Amsterdam
ma-do 18-23 uur, vr & za 18-01 uur, zo gesloten
(020) 626 9139
www.restaurantace.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden