PlusMeneer en mevrouw Hamersma

Aardappelsalade met doperwten en een knisper-knapperige sauvignon blanc

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: aardappelsalade met doperwten.

Beeld Sjoukje Bierma

Gut, ik besef ineens dat ik nog nooit een recept uit Groentebijbel in de krant heb gezet,” biechtte mevrouw Hamersma op terwijl ze met de verlangde doperwtjes en aardappels in de weer was. “En dat was nota bene de titel die in 2013 het spits af­beet van die hele bijbelserie.”

Schrijfster Mari Maris zal het haar vast vergeven. Het is veelal het eerste boek dat mevrouw Hamersma pakt als zij iemand in de winkel krijgt met de vraag ‘of zij toevallig ook vegetarische kookboeken heeft’. Ze maakte net aanstalten om de daarbij door haar gedachte sliptongetjes te gaan bakken (wij hangen het flexitariërgeloof aan), toen twee dames de winkel binnenstapten. Het bleken nieuwe buurtgenoten, die even kwamen buurten.

Met alle respect

Ze werkten bij Crisp, een online-verssupermarkt die een paar blokken verderop onlangs zijn hoofdkantoor had gevestigd. Maar in plaats van dat ze boodschappen kwamen brengen, kwamen ze wat halen. Hun nieuwe testkeuken kon niet zonder nieuwe kookboeken. En die wilden zij, met alle respect voor het internet, niet bij Bol bestellen. Mevrouw Hamersma wilde meteen een bordje voor ze neerzetten, maar ze hadden al geluncht.

Doperwtjeswijn

Overigens verschenen ze niet helemaal met lege handen: ze hadden wijn bij zich. Nieuw in hun assortiment: Château St. Jacques d’Alblas uit Zuid-Frankrijk. Wijn met een verhaal, de bekende Ik vertrek-achtige ­componenten. Verwaarloosd domein. Met veel pijn en moeite weer aan de praat gekregen. De Britse eigenaar, vriend van een van de Crisp-oprichters. Had door corona zijn verkopen aan de horeca zien instorten. Zodoende nu bij Crisp.

Ik beloofde dat ik ze zeker zou gaan proeven. Maar bij de aardappelsalade met doperwtjes had ik mijn keuze al gemaakt: een knisper-knapperige sauvignon blanc uit de Loire. Wat mij betreft de officiële doperwtjeswijn. Ik twijfel nooit als die op tafel komen. Niet in de laatste plaats omdat het verse, knapperige zacht-zoete groene van deze groente ook altijd deel uitmaakt van het geur- en smaakpalet van dit wit. Ook als deze uit Nieuw-Zeeland of Chili komt.

Zuurtjes met dragon

Chardonnay was trouwens ook een optie geweest. Toch vind ik die wijn beter passen bij een warme bereiding van deze ­kruiderij. Bij kip uit de oven met dragonboter als binnenwerk ­bijvoorbeeld. Kortom, het bleef sauvignon blanc. Omdat zijn zuurtjes beter raad weten met verse dragon in lauwe dan wel koude salades. Even later constateerden we dat de slip-tongetjes er ook niet mee uit de bocht vlogen.

Groentebijbel – Van aardappelpuree tot zuringsoufflé, Mari Maris, Carrera Culinair, €31,99

250 g vastkokende aardappelen, in kleine blokjes gesneden (brunoise)

2 sjalotten, gesnipperd

1 à 2 tenen knoflook, fijngehakt

2 à 3 takjes tijm, gerist en gehakt

2 à 3 takjes verse dragon, alleen het blad, fijngesneden

olijfolie

0,5 dl witte wijn

3 el witte wijnazijn

150 g doperwten, gedopt gewicht

Aardappelsalade met doperwten

(4 personen)

Kook de aardappelblokjes net gaar. Giet ze af en laat ze even uitdampen. Fruit terwijl de aardappelen koken sjalot, knoflook en tijm in olijfolie. Blus als de sjalot glazig is af met de witte wijn en de witte wijnazijn. Haal de pan van het vuur zodra het vocht aan de kook komt. Meng met peper en zout door de warme aardappelen en laat tenminste een halfuurtje intrekken.

Blancheer de doperwten 1 minuut. Giet af en meng ze met het aardappelmengsel en voeg peper en zout naar smaak toe. Meng de fijngesneden dragonblaadjes door deze salade.

Serveer lauwwarm of gekoeld. Lekker met sliptongetjes of wienerschnitzel.

Beeld Jakob Van Vliet

De wijn

Domaine Desloges 2018

Sauvignon Blanc, Touraine, Frankrijk, €7,95 (wit; in conversie naar biologisch)

Au Paradis, Tichelstraat 25 
au-paradis.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden