Aangename rode Duitsers

Wie Duitsland zegt, zegt witte wijn. Bij onze oosterburen is de eigen riesling de dominante speler. Er is geen Anbaugebiet waar hij niet staat aangeplant. Toch is het een druif met twee gezichten.
Aan de ene kant niet serieus genomen vanwege de eindeloze productie van slap-zoete slobberwijnen. Razend populair bij oma's of dames met lelijke leggings (de combinatie is ook mogelijk overigens) die zo'n Duitse dwaling graag on the rocks in een longdrinkglas zien, opgeschuimd met een shotje 7-UP.

Aan de andere kant is het dé druif bij de liefhebbers van het pure. Toegejuicht omdat riesling ook kan tekenen voor wijn in zijn meest zuivere en ongerepte vorm. Zo is de druif volstrekt allergisch voor hout. Waar chardonnay zijn karakter pas in de wijnkelder krijgt dankzij de smaakversterkende inzet van eikenhout, treedt de riesling juist unplugged op, met als grootste kracht zijn terroir. De invloeden gebruikend van het minigebiedje, waarin hij zijn opvoeding heeft genoten, trakteert de riesling zijn drinker op een organoleptische wereldreis, waarin bloemen, honing, citrusfruit, appels, peren, perziken, marsepein, peper en mineralen zich presenteren.

Vanwege dit pure genot, zijn doorgaans wat lagere alcoholpercentage plus zijn niet-gemanipuleerde productiewijze - veel hedendaagse Duitse wijnmakers zijn fundamentalistische biodynamische producenten - groeit de populariteit van rieslingwijn. Dat gebeurt ook doordat de wijn perfect past bij gerechten uit de moderne keuken en bovendien graag aanschuift bij een Oriëntaals beïnvloede dis.

In Oostenrijk staan de seinen evenmin op rood. Ook hier is de riesling populair. Maar het is de Grüner Veltliner die het land wereldwijd op de wijnkaart zette. Oostenrijks 'eigen druif' tekent voor opwekkende, pittige, frisse licht peperige witte wijnen met ook al zo'n fijne, brede gastronomisch inzetbaarheid.

Steeds meer rood
Toch is in beide 'blanke' bolwerken een stille revolutie gaande. Inmiddels is al veertig procent van het Duitse wijngaardareaal aangeplant met druiven voor rode wijn. Bij de buren ligt de rode bezettingsgraad tegen de dertig procent. En veel van deze Rotwein is bepaald geen rotwijn. Zo worden in het Zuid-Duitse Baden sedert een kleine twintig jaar fraaie resultaten geboekt met pinot noir, die er als Spätburgunder door het leven gaat.

In Wine Report 2007, waarin de belangrijkste ontwikkelingen in de wijnwereld, wordt uitgebreid verslag gedaan van een proeverij met Spätburgunder 1990, 'het eerste grote oogstjaar'. Daarin wordt bovendien gemeld dat het de Amerikaan Robert Parker, 's werelds meest invloedrijke wijnjournalist, heeft behaagd het bestaan van Duitse pinot noir te bevestigen. En dat kan volgens de Duitse correspondent beschouwd worden als een internationale doorbraak.

En zeker, ook ik heb al een fiks aantal fijne rode Duitsers geproefd. Die van Jacob Duijn uit het Badense Bühl genieten zelfs al een terechte cultstatus. Vooral in Nederland zijn z'n Spätburgunders begeerd -al speelt zeker mee dat autodidact Duijn van oorsprong een rasechte Twent is. Wie ze wil proeven, vervoegt zich bij Pasteuning. Daarvan weet ik zeker dat ze tot het assortiment behoren, maar houd wel rekening met prijzen tussen de twintig en vijftig euro.

Als u eerst echter even wilt proberen of dergelijk Badens rood u wel bevalt, meldt zich bij Wijnkelder Brouwersgracht. Ik proefde daar een Laufener Altenberg 2006 Spätburgunder Trocken (¿ 8,50) en noteerde: 'bosbessen, kersen, cranberry's, tomatenpuree uit een blikje, zachte zuren en milde tannine.' Mooie Duitse lesstof. Weliswaar wat minder complex dan Duijn, maar aangenaam apart. Ook uit deze kelder dook een rode Oostenrijker op. Uit het Kremstal, dat nota bene zijn faam vooral dankt aan de Grüner Veltliner en de riesling, proefde ik van Winzerhof Müller de 2005 Laurenz

Gottweiger Berg (¿ 8,80), een blend van 's lands populairste 'blauwe' zweigelt en de onbekende rössler. Hun duopresentatie tekende voor een rood fluwelen sapje met zwarte bessen van het donkerste soort, beschaduwde bramen, zoete paprika en een prettige rokerigheid. (HAROLD HAMERSMA)

Wijnkelder Brouwersgracht
Brouwersgracht 202
020 - 624 39 69
www.wijnkelder-brouwersgracht.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden