PlusRecept van de dag

Aan de kook met conservenblikken

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten.

Samuel Levie.Beeld Mark van der Zouw

Nu we zo veel mogelijk binnen moeten blijven, is dit het perfecte moment om de voorraadkast op te ruimen en eens flink aan de kook te gaan met conservenblikken die achterin de kast stonden te verstoffen. Zelf heb ik altijd een voorraad bonen, kikkererwten, gepelde tomaten, kokosmelk en sinds kort ook jackfruit achter de hand. Blikvoer is geweldig voor die momenten dat de winkels zijn gesloten, leeggeplunderd of als je gewoon geen zin hebt om naar buiten te gaan.

Jackfruit is een ingrediënt waarvan een paar jaar geleden alleen reizigers naar exotische landen hadden gehoord, maar inmiddels is het in elke supermarkt ingeburgerd. Ik kende jackfruit van de markten in Suriname en Indonesië. Het is een tropische vrucht die qua uiterlijk lijkt op doerian, een broertje uit dezelfde familie.

De doerian is de gestekelde en sterk riekende koning onder de vruchten wiens geur de meeste mensen nauwelijks kunnen verdragen. Daarom is het op sommige plekken in Azië verboden om deze vrucht te eten.

De jackfruit die men inblikt lijkt dus op doerian maar stinkt niet, wordt jong geoogst bij maximaal vier kilo en wordt onrijp gegeten. De vrucht heeft dan een draderige structuur die, wanneer je hem verwerkt, iets weg heeft van vlees. Jackfruit is echter geen vleesvervanger omdat het niet eiwitrijk is.

Mijn vriendin Jessica Lek, die in een vorig leven als chef werkte en nu als foodstylist bij menig kookboek betrokken is, wijdde een heel kookboek aan de hippe als groente gegeten vrucht. Van jackfruitmiso-omelet tot jackfruit-uiensoep. Je kunt er van alles mee. Mocht je een blikje in huis hebben, dan heb ik hier een recept voor je uit haar boek. Je kunt de blikjes en het boek natuurlijk ook bestellen. Of naar de winkel gaan om het aan te schaffen. Zolang u anderhalve meter afstand houdt. Maar dat had u al begrepen.

Miso-omelet met jackfruit

Ingrediënten
150 gram jonge jackfruit, afgespoeld en uitgelekt
2 -3 el vadouvan
snuf asafoetida
1 cm gemberwortel, geschild en geraspt
5 el plantaardige olie
8 eieren
½ tl geraspte nootmuskaat
2 el muntblaadjes, gehakt
snuf chilivlokken
3 el witte miso
50 ml volle melk
12 stronkjes bimi
waterkers
4 sneden goed zuurdesembrood

Bereiding
Kook de bimi beetgaar. Pluk de jackfruit en meng met vadouvan, asafoetida en gemberrasp. Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en bak de jackfruit in 8 tot 10 minuten krokant. Breng op smaak met zout en peper. Breek de eieren in een kom. Meng de nootmuskaat samen met de chilivlokken en munt door de eieren. Los de miso op in de melk en roer goed door. Klop deze voorzichtig door het eiermengsel. Verhit de olie in de pan en bak hierin de omelet. Verdeel de jackfruit en bimi over het ei en bak nog een minuut of twee met de deksel op de pan. Serveer de omelet met waterkers en geroosterd brood. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden