Plus Recept van de dag

A la Caravaggio: perziken met dikke room

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken. Vandaag: perziken met dikke room.

Charlotte Kleyn Beeld Oof Verschuren

Er is altijd wel weer iets nieuws om je over te verbazen in de eetwereld. Zo waren een tijdje renaissanceschilders helemaal je van het als het om afvallen ging. Het Britse ­National Obesity Forum raadde aan om te eten als op de stillevens van Caravaggio: veel vlees, vis, fruit, groenten, wijn en af en toe wat brood – vooral eiwitten en volvette producten dus. 

Klein probleempje: als je naar de stillevens van de schilder kijkt, zie je alleen fruit. Niet als gezonde snack, maar als sensuele metafoor: opengebarsten granaatappels, perziken als ronde billen en vijgen die koket met hun puntjes omhoog liggen. Het enige vette ingrediënt staat op Zeven werken van barmhartigheid (1607), waarop een oude man melk uit de borst van een vrouw drinkt. Bedoelt het Obesity ­Forum dát?

Nee, dan The Diet Code, een boek waarin je leert te diëten aan de hand van Leonardo da Vinci en de theorie van de gulden snede. ‘The secret lies in an ancient mathematical formula now transformed into...THE DIET CODE,’ ­aldus auteur Stephen Lanzalotta. Hoe je de theorie van de goddelijke proportie precies in het dagelijks menu moet toepassen is me niet helemaal duidelijk, maar volgens het voorbeeldmenu mag je best wat dingen eten. 

Pap met pruimen, honing, koriander en hazelnoot; misosoep met garnalen; bonensalade met walnoten. Het draait niet om calorieën tellen, maar om vers en voedzaam eten zoals Leonardo zelf at. Die was volgens Lanzalotta door zijn ­dieet zó gezond en sterk, dat hij hoefijzers met zijn hand kon buigen en een paard in volle galop met zijn blote handen tot stilstand kon brengen.

Het is duidelijk. De diëten gaan helemaal niet over de schilders, maar verwijzen naar een geïdealiseerd beeld over hoe men ‘vroeger’ at. Plak er de naam van een ­beroemd persoon op en het verkoopt een stuk beter, dacht de marketingafdeling.

Perziken met dikke room

Ingrediënten
4 rijpe perziken
1 vanillestokje
200 gram mascarpone
2 el poedersuiker
drupje zonnebloem- of kokosolie
paar takjes onbespoten lavendel (uit eigen tuin of winkels als Dille & Kamille)

Bereiding
Laten we lekker à la Caravaggio eten: sappige perziken met dikke room. Halveer de perziken en verwijder de pit. Dompel ze eventueel even in kokend water om het vel te verwijderen. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden, schraap het merg eruit en meng het met de mascarpone en de poedersuiker (gooi het stokje niet weg, maar zet in een pot suiker voor eigen vanillesuiker). 

Verhit een grill of barbecue en smeer de gesneden kant van de perziken in met een dun laagje olie. Gril ze op die kant een minuut of 3, tot er mooie strepen op de perzik zitten. Verdeel over borden en leg op elk bord een royale portie mascarpone. Verkruimel de lavendel over de borden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden