Weekendtips

9 x de beste tips voor het weekend in Amsterdam

Nog geen plannen dit weekend? Het Parool tipt alvast 9 evenementen. Bezoek het minimuseum aan de gevel van Paradiso of ga op familiespeurtocht.

Anna Livia de Kort en Bjarn van den Berg

Schone lucht

Met de Open Lucht Expositie vraagt de gemeente Amsterdam aandacht voor schone lucht in de stad. Zo hebben zes luchtmeetnethuisjes een make-over gekregen, waar nu beelden van fotograaf Alex Kemman hangen. Ook is er een wandelroute, die je langs 24 objecten en plekken leidt die invloed hebben op de kwaliteit van de lucht: van metrotunnels in de Weesperstraat tot het Singel en de Hortus.

Gratis

null Beeld -
Beeld -

Verhaalvontuur

Verhaalvontuur is een interactieve rondleiding en speurtocht, waarmee kinderen spelenderwijs leren over de stad. Terwijl een verteller uitlegt waar de uitdrukking ‘rijke stinkerd’ vandaan komt, voeren de kinderen – vanaf vier jaar – opdrachten uit. Zo moeten ze de verschillende gevels van Amsterdamse huizen spotten. Tegelijkertijd loopt er een boef rond, die de antwoorden van de verteller wil stelen, om eerder dan de kinderen op het eindpunt te komen.

Vanaf €17,50 per speurtocht

null Beeld -
Beeld -

Vroegere Jodenbuurt

De tentoonstelling over het Waterlooplein in het Joods Historisch Museum kun je niet bezoeken, maar de buurt kun je wel ontdekken. Het museum maakte een routekaart waarmee je langs historische plekken in de vroegere Jodenbuurt wandelt. Na het scannen van de QR-code vertelt een gids in video’s verhalen over de plekken. Zo leer je alles over het Jongensweeshuis, het stadhuis en het Muziektheater en de visverkoopster Rachel Moffie, over wie het verhaal gaat dat ze haar vis met een rietje opblies om hem verser te laten lijken.

Gratis

null Beeld -
Beeld -

Wereldse thuisactiviteiten

Met de creatieve wereldse activiteiten voor thuis van het Tropenmuseum, kunnen kinderen online kennismaken met andere culturen. Zo leer je aan de hand van hand-outs en video’s hoe je een Mexicaanse nieuwjaarspiñata knutselt of Noord-Amerikaanse spellen speelt. Maandelijks voegt het museum er een activiteit aan toe. Deze maand is dat de zelfmaaksneeuwbol, waarmee je een mooie prijs – die nog een verrassing is – kunt winnen.

Gratis

null Beeld -
Beeld -

The Small Museum

Een museum van zo’n 50 bij 40 centimeter groot. Je vindt het aan de voorgevel van Paradiso in een mededelingenkastje, The Small Museum gedoopt. Tot en met 7 maart exposeert kunstenaar Martín La Roche daarin elf geselecteerde kunstwerken uit zijn project Musée Légitime, waarvoor hij andere kunstenaars vroeg kunst aan te leveren. Het zijn kleine werken die stuk voor stuk in een hoed passen en allemaal tegelijk in die hoed tentoongesteld worden. Ook bespreekt La Roche, samen met curator Rosa Cherim, in een podcast de kunstwerken en hun connectie met Paradiso.

T/m 7 maart, Paradiso, gratis

null Beeld Martín La Roche
Beeld Martín La Roche

Silent Film Festival

Vanavond begint de vierde editie – dit jaar online – van het vierdaagse Nederlands Silent Film Festival. Elke dag worden er silent films gestreamd met live muzikale begeleiding. Het festival trapt af met een Italiaanse silent-comedyavond, samengesteld en live geïntroduceerd door filmhistoricus David Robinson, met dertien korte films van voor de Eerste Wereldoorlog. Een daarvan is L’acqua miracolosa uit 1914, een romantische komedie over een buitenechtelijke affaire.

T/m zondag, €15

null Beeld -
Beeld -

Nieuwjaarsconcert Westerkerk

Evan Bogerd, de cantor-organist van de Westerkerk en dirigent van het kerkkoor, verzorgt zaterdag een nieuwjaarsconcert op het in 1686 gebouwde Duyschotorgel. Bogerd speelt het Preludium en Fuga in D-Dur van Bach, de Danse macabre van Saint-Saëns en de eerste sonate van Guilmant, en hij improviseert op een bekend thema. Het concert wordt gelivestreamd.

Zaterdag, 20.00-21.00 uur, gratis

null Beeld Jaap Koole
Beeld Jaap Koole

Beeld en Geluid

Met Beeld en Geluid bij je thuis kom je terecht in een online audiovisueel archief, met oude programma’s zoals Floris en Koefnoen. Ook vind je er beelden waarin je jezelf urenlang kunt verliezen, zoals merkwaardige nieuwsitems en historische tijdsbeelden. Kinderen kunnen door middel van down­loadbare werkbladen aan de slag met het maken van hun eigen rap of meme.

Gratis

null Beeld -
Beeld -

Kings of War

Als onderdeel van ITALive wordt de voorstelling Kings of War zondag uitgevoerd. Hierin komen drie stukken van Shakespeare samen: Henry V, Henry VI en Richard III. Het stuk, waarin politiek leiderschap centraal staat, gaat over de vraag hoe leiders beslissingen nemen ten tijde van crises. Welke emoties beïnvloeden hun keuzes? De rollen worden vertolkt door onder anderen Hans Kesting en Ramsey Nasr.

Zondag, 16.00-21.45 uur incl. pauze, €12,50

null Beeld Jan Versweyveld
Beeld Jan Versweyveld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden