Weekendtips

9 x de beste tips voor dit weekend in Amsterdam

Nog geen plannen dit weekend? Het Parool tipt alvast 9 evenementen. Bezoek de ­­foto-expo bij De Ceuvel of bestel een alcoholvrije wijnbox.

Bjarn van den Berg en Anna Livia de Kort
After us the Deluge bij De Ceuvel in Noord. Beeld Kadir van Lohuizen / NOOR
After us the Deluge bij De Ceuvel in Noord.Beeld Kadir van Lohuizen / NOOR

Where will we go

Wat is de impact van een stijgende zeespiegel op de leefomstandigheden van mensen? Dat legde fotograaf Kadir van Lohuizen vast in zijn fotoreportage Where will we go – the human consequences of rising sea levels. Hij reisde onder andere naar Bangladesh en Fiji om gezinnen te fotograferen en te interviewen. De expositie is in de openlucht te zien bij De Ceuvel in Noord. De foto’s hangen op verlichte doeken van zo’n vijf meter breed en zijn dus ook ’s avonds goed te zien.

t/m 7 feb, di en woe 10.00-18.00 uur, do t/m zo 12.00-20.00 uur, gratis, De Ceuvel

Astrostands 108 Beeld Maik ter Veer
Astrostands 108Beeld Maik ter Veer

Astrostands 108

Het kunstwerk Astrostands 108 van Maik ter Veer neemt je mee langs de twaalf sterrenbeelden van de dierenriem. Het werk bestaat uit acht metalen staanders, een soort trappen. Zes daarvan zijn gewijd aan de twaalf sterrenbeelden, een aan de maan en de zon en op de laatste beeldt Ter Veer zijn wens voor de wereld uit. Op de staanders staan symbolen van de sterrenbeelden, de vier elementen, planten en seizoenen. De kunst is in de buitenlucht te bezichtigen bij het Stenen Hoofd op de zuidelijke IJ-oevers, nabij Westerdokseiland.

t/m eind januari, gratis, Stenen Hoofd

Gijsbreght van Aemstel hoorspel Beeld -
Gijsbreght van Aemstel hoorspelBeeld -

Gijsbreght van Aemstel

In voorgaande jaren voerde Theater Kwast Vondels stuk Gijsbreght van Aemstel op in hotel The Dylan, op de Keizersgracht. Dé plek van de in 1638 geopende en later afgebrande Schouburgh, waarvan overblijfselen zoals de originele toegangspoort nog aanwezig zijn. Daar ging het treurspel over de heer van Amsterdam die de stad moet beschermen in première. Dit jaar hebben ze er een bijna een uur durende hoorspelversie van gemaakt.

t/m zondag, gratis, dylanamsterdam.com/nl/gijsbreght

Aceleratio NDSM Fuse Beeld Pablo Alanes
Aceleratio NDSM FuseBeeld Pablo Alanes

Aceleratio

Het Plein Theater geeft drie avonden lang een sneak peek van de interdisciplinaire voorstelling Aceleratio NDSM Fuse. Per avond ontmoeten twee performers elkaar die in een fysieke en muzikale dialoog gevoelens en gedachten proberen te begrijpen die door de coronacrisis zijn ontstaan. In februari zijn er ook nog drie livestreams.

t/m zaterdag, 20.00-21.00 uur, donatie vanaf €1, plein-theater.nl

Het Eye museum Beeld Martin Hogeboom
Het Eye museumBeeld Martin Hogeboom

Eye kinderactiviteiten

Nu Eye dicht is voor bezoekers, biedt het filmmuseum online thuisactiviteiten voor kinderen aan. Zo kun je bij de workshop Stop-Motion in drie lessen een animatiefilm leren maken. Als acteren je leuk lijkt, kun je de mini-workshop acteren volgen. De cursus is verdeeld over drie video’s en wordt gegeven door acteur Marc Tielemans, die onder andere in de film Taal is zeg maar echt mijn ding speelt. In de eerste les krijg je onder andere een opdracht waarbij je moet schakelen van een vrolijke naar een dramatische emotie en krijg je tips over wat belangrijk is bij het acteren voor een camera.

gratis, eyefilm.nl/themas/kinderactiviteiten

Bruno Taut tentoonstelling Beeld Alice Roegholt
Bruno Taut tentoonstellingBeeld Alice Roegholt

Bruno Taut

De tentoonstelling Bruno Taut: de fantasie voorbij, in Museum Het Schip, bezoek je nu met een digitale, inter­actieve privérondleiding. Via WhatsApp, Skype of Facetime neemt een van de museumgidsen je mee langs het werk van de Duitse architect en stedenbouwkundige Bruno Taut, bekend van gekleurde wijken als Das Bunte Magdeburg. Je ziet er onder andere originele tekeningen en bruiklenen uit het buitenland, zoals een maquette van het Glashaus Pavillon.

t/m 31 mei, vanaf €15, hetschip.nl

Zuidoost beweegt Beeld GLO entertainment Live
Zuidoost beweegtBeeld GLO entertainment Live

Spellen en partijtjes

Lokale sportverenigingen in Zuidoost organiseren diverse sport- en spelvormen voor iedereen van 4 t/m 17 jaar. Je kunt bij de zeven locaties gewoon langskomen en aansluiten, onder andere bij het Bijlmer Sportpark en voetbalveld Dolingadreef. Er worden spellen als tikspelen en trefbal georganiseerd en tal van sporten zoals partijtjes voetbal en basketbal.

maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur, gratis

Jazzoptreden op Bimhuis TV Beeld Yuri Honing
Jazzoptreden op Bimhuis TVBeeld Yuri Honing

Jazz in het Bimhuis

Saxofonist en componist Yuri Honing bracht met pianist Wolfert Brederode in februari het album Avalon Songs uit, over het mythische Keltische eiland Avalon, waar koning Arthur begraven zou liggen. Vrijdag streamt Bimhuis TV live een optreden van de muzikanten. Het album bevat ook klassiekers van Marlene Dietrich en jazzcomponist Billy Strayhorn. De livestream is te volgen op het YouTubekanaal en de Facebookpagina van het Bimhuis.

vrijdag, 20.30-21.30 uur, gratis, ­bimhuis.nl

Vinobox alcoholvrije variant Beeld -
Vinobox alcoholvrije variantBeeld -

Alcoholvrije wijnbox

De alcoholvrije Vinobox is er voor iedereen die deze maand meedoet aan dry january of überhaupt geen alcohol drinkt. Vinobox zag dat de vraag naar alcoholvrije wijn het afgelopen jaar enorm is toegenomen en bedacht daarom een samengestelde wijnbox zonder alcohol. In de box zitten drie flessen. Je kunt de box ook cadeau doen en er een persoonlijke boodschap aan toevoegen.

€23 per box, vinobox.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden