Lijstje

9 redenen om de stad (even) te verruilen voor het Gooi

Van lokaal bier tot een wandelroute langs de voormalige Zuiderzee: negen redenen om de stad even te verruilen voor het Gooi.

Theo van Oefelt
null Beeld Boereblij
Beeld Boereblij

Rijke hooibergen

Blaricum
Blaricum staat sinds jaar en dag in de top drie van rijkste gemeenten van Nederland. Het dorp is ook rijk aan hooibergen. In de oude dorpskern zijn er nog een kleine veertig te vinden. Een concentratie die hoger is dan waar ook in Nederland. Ze vormen een mooie wandelroute en dragen bij aan het agrarische beeld van dit Gooise dorp.

Onder andere Angerechtsweg 11 (www.boereblij.nl), Capittenweg 2, Binnendoor 3, Achterom 3 en Eemnesserweg 2, Blaricum

Speeltuin Heidezicht

Bussum

Een speeltuin grenzend aan de hei met een paviljoen zo mooi – om te zoenen. Veel speelse details en met enorme glazen gevels, die bij mooi weer open kunnen en het toezicht op de spelende kinderen optimaal maken. De deuren hebben houten handgrepen die eekhoorns en zwaluwen uitbeelden.

Randweg 203, 1402 XT Bussum, www.paviljoen-heidezicht.nl

null Beeld Ayako Nishibori
Beeld Ayako Nishibori

Mout en Gooische Bierbrouwerij

Hilversum

Wat in 1912 een autosalon voor welge­stelden was, werd later de Nederlandse Sein Fabriek (de basis voor omroepstad ­Hilversum) en nog later een bioscoop. Het ­gebouw raakte in verval en werd gered van de sloop: het werd een stoere foodhall met gerechten uit zeven keukens. Direct bij de entree ­pronken de ketels waarin Goois bier wordt gebrouwen. Een van de ­ingre­­diën­ten: boekweit dat al eeuwen wordt verbouwd op de erfgooiers­gronden.

Marktplein 1, 1211 DZ Hilversum, www.mouthilversum.nl

null Beeld Tanno Witkamp
Beeld Tanno Witkamp

Oude haven

Huizen

De botterwerf aan de Oude Haven herinnert nog aan de scheepswerf waar in een ver verleden de botters werden gebouwd om bot en haring te vangen op de Zuiderzee. Om de werf is het Nautisch Kwartier verrezen, een in oude sferen opgetrokken pittoresk dorp, compleet met een nagebouwd negentiende-eeuws gemeentehuis, een kerk en een café aan de haven.

Energieweg 3, 1271 EC Huizen, www.huizenhavenvantgooi.nl

null Beeld VVV Huizen
Beeld VVV Huizen

De Groene afslag

Laren

De Groene Afslag laat zien hoe leuk duurzaam kan zijn. De voormalige legerplaats Crailo is omgetoverd tot een multifunctionele ontmoetingsplek, waar alles wat wordt gekookt, gemaakt, gebouwd of verhuurd in het teken staat van de groene ommezwaai. Zo creatief dat de bezoeker vanzelf een groen humeur krijgt.

Amersfoortsestraatweg 117, 1251 AV Laren, www.degroeneafslag.nl

null Beeld Theo van Oeffelt
Beeld Theo van Oeffelt

Fort Uitermeer

Weesp

‘We roeien nu recht op Uitermeer aan, dat van hier te zien als een groot wit kasteel uit de rivier verrijst, de wallen mooi beplant met populieren’, noteerde natuurbeschermer Jac. P. Thijsse in 1915, roeiend over de Vecht. Van het witte kasteel is honderd jaar later weinig meer over. Maar het monumentale ronde bouwwerk imponeert nog altijd als herinnering aan de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Paviljoen Uit & Meer is een aangename stop tijdens de Waterlinie Fietsroute of de wandeling ‘Rondje Naardermeer’.

Uitermeer 5, 1381 HP Weesp, www.paviljoenuitenmeer.nl

null Beeld Bob Karman
Beeld Bob Karman

Beeldentuin De Zanderij

’s-Graveland

In een oud gedeelte van de buitenplaats Jagtlust staan vele honderden beelden van steen, hout en brons, afkomstig uit de hele wereld. Werk van Chinese, Afrikaanse en Indiase kunstenaars worden afgewisseld met kunstwerken van Nederlandse beeldhouwers. Veel beelden zijn te koop voor een bewust laag gehouden prijs. In een atelier worden schilderijen geëxposeerd en koffie, thee en eigen­gemaakt gebak verkocht.

Oude Meentweg 2, 1243 JD ’s-Graveland, www.beeldentuin-dezanderij.nl

null Beeld de Zanderij
Beeld de Zanderij

Het Waterkeringpad

Muiden

Door Muiden loopt het Waterkeringpad. Deze wandelroute start op de Zeedijk in Amsterdam en eindigt in de Vissershaven van Huizen. Totaal 36 kilometer, verdeeld in acht trajecten, over de dijken langs de vroegere Zuiderzee. Bij elk start- en eindpunt staat een informatiepaneel en ­onderweg zijn er routebordjes. De route is ook te downloaden: www.agv.nl/recreatie/routes/wandelen/waterkeringpad. Even de weg kwijt? Geen ­paniek, zolang u het Gooimeer maar aan uw linkerhand houdt.

null Beeld Waternet
Beeld Waternet

Podium De Mess

Naarden

De amper opvallende voormalige officierskantine (‘mess’), ­onderdeel van de vestingwerken, stond lang leeg. Nu dient het gebouw als theater, creatieve broedplaats, dorpshuis met vergaderfaciliteiten, expositieruimte, podium voor ­lezingen en debatten en als plek om na het struinen over de zaterdagmarkt neer te strijken voor een kop koffie of thee.

Adriaan Dortsmanplein 1b, 1411 RC ­Naarden-Vesting, www.demess.nl

null Beeld Gijs Went
Beeld Gijs Went

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden