Lijstje

8 schrijnende voorbeelden van menuhumor

Wilt u me nu? Als Gordon een lunchroom opent, kun je er op wachten. Maar zijn Blushing is helaas niet de enige met tenenkrommende woordgrappen op de kaart.

Gordon tijdens de opening van zijn eigen zaak in Blaricum Beeld anp

1 Omelet-op!
Blushing
Ontbijt-je er maar in vast, want Hi-Ha-Heuckeroth himself - hij hangt ook op tweemaal ware grootte naast de ingang - heeft duidelijk een Klap van de Guacamole gehad. Borrelhappen met namen als Tapenade Overkant en Uit je Dip met Groentechip zijn schering en ­inslag, de kaart staat vol misdadige gerechten als Broodje Gekkegeit (errug!) Salade Voortruffelijk (ik blijf erin) en ­eiergerecht Het Roergebied (hou me tegen).

Beeld Blushing

2 Fazant erover
Lieve
Belgisch restaurant Lieve aan de Herengracht bestaat al 25 jaar, maar als je hun menukaart bekijkt, vraag je je af hoe dat in vredesnaam mogelijk is. Daar staan gerechten op als Uit de Schol Klappen (met schol), Hachemenou (hachee) en Dansen in je Pastinaki (u raadt het al). Ik ga gewoon nog even verder: Moet je die Auber Zien, Fazant Erover, Maak er wat Flan. Zijn we er al doorheen? Nee! Hemel en Aardpeer Bewegen, Met je Dille-Billen in het Wafelijzer, Carpaccio is voor Bietjes. Bent u daar nou nog steeds? Que Si, Quinoa.

Beeld Lieve

3 Kan men Bert?
De Ouwe Compagnie
In dit eetcafé in Enschede heet de ­geitenkaassalade: Be eh eh st lekker,
de koeienkaassalade Kan Men Bert? en het visgerecht De Baars In Huis. Snap je 'm? Maar een Aziatisch gerecht met vlees en vis Sulf & Tulf noemen? Daar zou Gordon - Number 39 with rice - Heuckeroth dus niet mee wegkomen.

Beeld De Oude Compagnie

4 Actuele humor
De Twee Schouwtjes
Dit restaurant uit Medemblik voorziet elk gerecht van een gebbetje over de
actualiteit. De garnalencocktail is bijvoorbeeld nu 'Voorzien van VW-software waardoor hij vier keer zo lekker lijkt' en de gerookte heilbot 'Zocht asiel en werd ingedeeld in onze koele opvang'. Wat zegt u? U begrijpt de grap niet? Wij ook niet.

Beeld De Twee Schouwtjes

5 Nootgeval
Verboden Toegang
Verboden Toegang is een themarestaurant in Leiden. 'Met een knipoog naar alle regels en verboden die onze samenleving vormgeven kunt u bij ons in een ­ongedwongen sfeer genieten van een ruime keuze aan crimineel lekkere gerechten.' En wat krijg je dan? Namen als Vreemdelingenwet (salade serrano-ham), Snelheidslimiet (wijngaardslakken) en Nootgeval (walnotentaart). Bel de politie!

Beeld Verboden Toegang

6 Geen Quiche!
De Boom
'Goh Mevrouw, wat heeft u mooie bloemkolen' kwamen we ook op andere tenenkrommende menukaarten tegen. Maar we zijn in dit Groningse etablissement wel erg onder de indruk van de gerechten Breaking Bread en Pak je kans, Eet iets Frans (Traditioneel Frans taartje, geen quiche!).

Beeld De Boom

7 Anita Witvis
Linke Loetje
Je moet je in het huidig economisch tijdsgewricht toch onderscheiden om je in de kijker te spelen, en daarom heeft dit eetcafé in Schagen zich gespecialiseerd in het BN'er-thema. Bovendien, hoorden we, is niemand minder dan Gerard Joling hier vaste gast, en wat krijg je dan? André Haasbiefstuk, Anita Witvis, Geert Wildzwijn (spareribs) en Ellen ten Damme Blanche. Ook: Humberto Tan Vlam in de Pan geeft acte de présence, als 'Heet Oosters Varkenshaasje Bali.'

Beeld Linke Loetje

8 Knollenland
De Groene Weyde
Dit 'bourgondisch eetcafé' in Groningen maakt van z'n gerechtomschrijvingen een soort experimentele poëzie. Zo heet een visgerecht Het Zalm Neusje tussen de Lippen Door, zit in In een Groen Knollenland geen knol, en De Geit Beklimt de Bietenberg blijkt een couscoussalade te zijn. Een kniesoor.

Beeld De Groene Weyde
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.