Lijstje

7x deze bars hebben een eigen drankspecialiteit

Voor wie niet meedoet aan Dry January en eens origineel de keel wil smeren: de leukste bars met eigen drankspecialiteit.

Brouwerij Troost Beeld Anjali Ramnandanlall

1. Zoek troost: bier

Speciaalbiertjes te over in Amsterdam, maar wie écht veel keuze wil, haast zich naar Delirium Café. Dit speciaalbiercafé aan het IJ heeft meer dan vijfhonderd bieren op de kaart. Klein nadeel: vooral toeristen weten de grote bar te vinden. Wil je die ontlopen, dan is Brouwerij Troost een beter adres. In de zaak worden nieuwe bieren gebrouwen en is het altijd gezellig druk.

Cornelis Troostplein 21, Pazzanistraat 25-27, Bilderdijkstraat 205 hs

2Drinken zonder kater: wijn

Een echte wijnliefhebber? GlouGlou in De Pijp is een fijne wijnbar, gespecialiseerd in natuurlijke wijnen zonder ­toevoegingen. Dat betekent volgens de experts dat ze soms wat troebel zijn, maar: minder troep betekent ook minder kater. Het interieur is warm en knus, dus je kunt er zo een hele avond wijnen.

Tweede Van der Helststraat 3

Glouglou Beeld geen credit

3Avondje Japan: sake

Dorst, maar ook honger? Neem eens plaats aan de sushibar van EN Japanese Kitchen & Sake Bar. Hier eet je sushi in combinatie met sake – er zijn zo’n 25 soorten. De Japanse rijstwijn wordt ­traditioneel niet alleen koud, maar ook warm gedronken. Volgens de eigenaars van EN moet je dat vergelijken met het drinken van glühwein: dat doe je alleen als het buiten koud is. Nog niet zo bekend met sake? Waag je aan de ­sparkling variant; die is licht en lijkt een beetje op prosecco.

Dusartstraat 53

4Verborgen bubbels: champagne

Het is even zoeken naar champagnebar The Hot Fridge, maar dan volgt er ook een beloning. Stap binnen bij de JP Oyster Bar, loop door naar achteren en trek de koelkast open. Daarachter zit een geheime bar waar lekkere bubbels worden geschonken. Bijzonder: de champagne is van Gratiot & Cie, een klein champagnehuis dat in Nederland alleen aan JP levert.

Jan Pieter Heijestraat 172

Bubbelatelier The Hot Fridge

5. Gaat er altijd in: jenever

De wind giert door je herfstjas, je haar plakt van de regen aan je voorhoofd. Wat dan helpt? Een ‘pikketanissie’ natuurlijk. Loop hiervoor op vrijdagavond binnen bij De Drie Fleschjes, een jeneverproeflokaal met een echt drankorgel (stellage houten vaten) aan de muur.Is het je eerste glas ooit? Ga voor een jonge als instapmodel. De meer geoefende jeneverproever kiest voor de huisgemaakte jenever, gestookt om te vieren dat De Drie Fleschjes 369 jaar bestaat.

Gravenstraat 18

De drie Fleschjes

6Opwarmen maar: whisky

Het donkerbruine whiskycafé L&B ziet eruit als een intiem kroegje dat niet zou misstaan aan de Schotse kust. Als het buiten stevig stormt, beslaan hier de ruiten. Wie binnenloopt om op te warmen, treft een collectie van ruim 2100 whiskysoorten. Het café is vlak bij het Leidseplein, maar toeristen lopen het gek genoeg voorbij. Dat zorgt voor een rustige plek midden in het centrum: perfect voor een glaasje malt.

Korte Leidsedwarsstraat 82-84

Whiskeycafe L&B

7. Sloeberdrankje: rum

Als het aan de eigenaren van Rum Barrel ligt, drinkt de hele wereld, inclusief Nederland, voortaan rum. De ­typische ‘poor man’s drink’ doet het goed in tropische, pittige cocktails en dat kunnen we met dit weer goed gebruiken. Bij Rum Barrel drink je geen supermarktrum voor tieners, maar ­bijzondere varianten. Met meer dan tweehonderd soorten op de kaart is er genoeg te kiezen. De bar heeft zelfs een eigen blend ontwikkeld, voor wie echt op avontuur wil.

Javastraat 143 

Rum Barrel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden