Lijstje

5x Spaanse paella in Amsterdam

Van pokébowl tot tosti: elke week vijf goede adresjes voor specifieke culinaire verlangens. Vandaag: paella. 

De lekkerste paella vind je bij deze vijf adresjes. Beeld Shuttersctock

Voor de hele buurt

Café Duende Dos is onder Amsterdamse Spanjeliefhebbers een begrip. In het restaurant met blauwbetegelde bar en plaatjes van stieren waan je je meteen in Spanje. Je kunt er terecht voor paella (€19,50 p.p., vanaf twee ­personen) of tapas. Op zondag wordt de paella gemaakt in een pan van een meter doorsnede, genoeg voor de hele buurt. De chefs van Duende Dos zijn ervaren Spaanse koks. ­Jarenlang werkten ze bij restaurant ­Centra op de ­Wallen, het eerste Spaanse restaurant van Nederland.
Nieuwe Willemsstraat 3

Vegavriendelijk

Barça op het Marie Heinekenplein is gespecialiseerd in Catalaanse tapas met een twist – calamares met Koreaanse kimchimayo (€9) bijvoorbeeld. Toch mocht een klassieke Valenciaanse paella niet op de kaart ontbreken. De paella (€24 voor één persoon) is hier traditioneel gevuld met zeevruchten, kip en chorizo. Voor wie wil, kan het ook vegetarisch worden bereid. De paella kan goed worden gecombineerd met een van de zeven soorten cava die Barça schenkt.
Marie Heinekenplein 30-31

Vier soorten

Ze zijn nu nog op een welverdiende vakantie, in Spanje natuurlijk, maar vanaf 18 mei kun je bij Vamos a Ver weer vier soorten paella eten. Zo is er de paella especial (€38,50 voor twee personen), met verschillende soorten vis en vlees. Vamos a Ver bestaat al 21 jaar en wordt gerund door een stel: zij een Nederlandse, hij een Spaanse kok. Voor wie toch geen zin heeft in paella, is het bijzondere gerecht geitenvlees uit de oven (€21,50) een aanrader.
Govert Flinckstraat 308

Aan het water

Restaurant Bocador zit aan de Sloterplas. Voor de gast met een beetje fantasie is het niet moeilijk om op een mooie dag te doen of je aan de Costa del Sol zit te dineren. Bij Bocador zijn twee soorten paella te krijgen: de klassieke Valenciaanse (€17,95) en de Paella mixta de Bocador (€17,50). Alle gerechten worden klaargemaakt in de houtskooloven, ook de paella’s. In deze oven worden ook Spaanse barbecuegerechten bereid, zoals de lamskoteletten (€18,95).
Meer en Vaart 195

In bitterbalvorm

Centra was ongeveer zeventig jaar geleden het eerste Spaanse restaurant in Nederland. In 2016 gingen ze failliet, maar met een doorstart veertien maanden later en een flinke facelift openden de deuren opnieuw. De paella (€18,50 p.p.) is alleen verkrijgbaar vanaf vier ­personen en moet een dag van tevoren worden besteld. Voor wie op de bonnefooi naar Xampanyeria Centra gaat en toch zin heeft in paella, heeft een goeie aan de paellabitterballen (€1,70 per stuk).
Lange Niezel 29

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.