Lijstje

5x leuke adresjes voor gefermenteerd eten en drinken

Van pokébowl tot tosti: elke week vijf goede adresjes voor specifieke culinaire verlangens. Deze week: 5x gefermenteerd.

Cultcha Kombucha.

Thee met prik

De een is er gek op, de ander moet nog wennen aan het populaire drankje kombucha. De ­gefermenteerde thee met natuurlijk gevormd koolzuur heeft namelijk een tintelende, zoetzure smaak. Het zou goed zijn voor de darmflora en het immuunsysteem versterken. ­Proeven? Het bedrijf Cultcha Kombucha heeft zes ­smaken kombucha in het assortiment, die ze op verschillende plekken in de stad ­verkopen. De Original (€3,50) is gemaakt van groene en zwarte thee, de Cherry basil (€3,50) is roze, licht bruisend en is een goed ­alternatief voor wijn.

Cultcha Kombucha, meerdere verkooppunten

Sojabonenkoek

Tempeh wordt gemaakt van gekookte sojabonen. ­Daarbij wordt een speciale schimmel toegevoegd, wat het ­fermentatieproces op gang brengt. Uiteindelijk ­veranderen de bonen daardoor in een soort koek: ­tempeh. Bij restaurant Terrazen Centre serveren ze deze klassieke ­vleesvervanger bijvoorbeeld met bruine rijst, ­geroerbakte groente en veganistische ‘kip’ (€16,75).

Terrazen Centre, Sint Jacobsstraat 19hs

Net als vroeger

Een Hollandse klassieker: zuurkool. Deze gefermenteerde kool is rijk aan vitamine B en C, en werd vroeger tijdens ontdekkingsreizen meegenomen om scheurbuik te voorkomen. De kool wordt geconserveerd in melkbacteriën, waardoor die zijn kenmerkende zure smaak krijgt. Bij restaurant De Blauwe Hollander vind je zuurkoolstamppot (€15,50) op het menu zoals ie bedoeld is: aardappelpuree, zuurkool, jus en worst. Niks meer aan doen.

De Blauwe Hollander, Leidsekruisstraat 28

Pittige kool

Kimchi is een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken. Het zit boordevol vitamine C en mineralen. Om kimchi te maken worden groenten en kool gefermenteerd. Door dit proces krijgt de kool een lichtzure smaak, waarna er vaak pittige specerijen worden toe­gevoegd. Het is oorspronkelijk een bijgerecht, maar bij Kim Chi Wow staat deze gepekelde kool centraal. Zo is er de kimchi tosti (€5,50) en de kimchi zalm (€11,95), maar je kunt de kimchi ook los in een potje kopen (€3).

Kim Chi Wow, Van Woustraat 113

Kefir hier

Bij Thull’s draait het om gefermenteerd eten. De traiteur, delicatessenzaak en inmakerij maakt niet alleen pickles en gefermenteerde groenten, maar brouwt ook gefermenteerde dranken. Zo maken ze bij Thull’s kefir op waterbasis. Dat heeft wat weg van kombucha, maar maakt een ander fermentatieproces door, met andere bacteriën en gist. Bij Thull’s verkopen ze deze water-kefir met citroen-, vijg- en hibiscussmaak. Ook kun je er terecht voor de populaire pekelaugurken met dille, knoflook en rode peper.

Thull’s Deli, C. van Eesterenlaan 21-23

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden