Lijstje

5x hier kun je opwarmen met kaasfondue

Van pokébowl tot tosti: elke week vijf goede adresjes voor specifieke culinaire verlangens. Deze week: kaasfondue

Beeld Shutterstock

De klassieker

De kaasfondue van Café Bern – in 1978 geopend door Zwitser Helmut Winzeler – kan legendarisch worden genoemd. De traditionele Zwitserse kaasfondue (€17,50) bestaat qua kaas enkel uit gruyère. Daarnaast, onmisbaar bij kaasfondue: witte wijn. In het geval van Bern is dat blanc de blancs, die gemaakt is van witte druiven, en niet van blauwe. Verder zit er ook een teen knoflook in. Kortom: Zwitserse kwaliteitskaasfondue die de liefhebber zal kunnen bekoren.

Nieuwmarkt 9

Op z’n Frans

Bij de Franse kaasfondue (€22) van Fondue draait het allemaal om de juiste verhoudingen Franse kazen. De basis: de blauwe kaas comté, die voornamelijk zorgt voor romigheid. Daarnaast zit er vacherin de fribourgois en monlesi petit gruyère in voor de smaak. Tenslotte is het met de roquefort even opletten: deze mag niet te sterk zijn, maar ook niet wegvallen. Met deze juiste verhoudingen kun je een stevige, volle smaak verwachten, met een scherp randje.

Gosschalklaan 7

Vegan uit de pan

Voor veganisten is kaas, en dus kaasfondue, een no go. Maar daar hebben ze bij Mr. & Mrs. Watson wat op ­gevonden. De basis van hun veganistische kaasfondue (€18,50) bestaat uit gemalen en gefermenteerde cashewnoten. De fermentatie zorgt, samen met een blend van specerijen, voor de smaak en aardappel zorgt voor romigheid. De smaak komt aardig in de buurt van traditionele kaasfondue, maar helemaal hetzelfde is ie natuurlijk niet. De kenmerkende draden van gesmolten kaas ontstaan door caseïne, dat lastig te vervangen is door een plantaardig alternatief. Maar, voordeel: zo knoei je ook een stuk minder.

Linnaeuskade 3h

Met truffel

De ooit exclusieve truffel is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de horeca. Geen wonder dus dat de geliefde paddenstoel ook opduikt in de kaasfondue. Bij Fondue & Fondue wordt een klassieke kaasfondue (gruyère en emmentaler) verrijkt met truffelpasta en truffelolie (€17,50). Daardoor krijgt de kaasfondue een rijke truffelsmaak.

Overtoom 415

Extra heet

De eigenaren van The Walter Woodbury Bar hebben een tijdje wijlen Fondue Oost ­uitgebaat; van kaasfondue hebben ze hier dus wel kaas gegeten. Liefhebbers van pittig eten komen hier ook aan hun trekken met de Kaasfondue Java (€16,95). Aan de gesmolten kaas wordt bij deze fondue Javaanse sambal toegevoegd, voor een extra pittige smaak.

Javastraat 42

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden