Lijstje

5x Hier haal je nog snel bijzondere oliebollen

Van pokébowl tot tosti: elke week vijf goede adresjes voor specifieke culinaire verlangens. Deze week: 5x oliebollen.

OliebollenBeeld shutterstock

Tot de kern

De nutellarisering van de stad is een ontwikkeling waar een groot deel van de Amsterdammers niet blij mee is, maar met deze Nutellavariant zullen de meeste mensen weinig moeite hebben. Aan de Admiraal De Ruijterweg, naast het kerstboomstalletje, zijn Nutellabollen (€2,50 per stuk, drie voor €6) te koop. Als je in deze oliebol hapt, word je begroet door een kern van smeuïge Nutella. Ze zijn wat prijzig, maar ook zo machtig dat je er waarschijnlijk toch maar een op kunt.

Bakkers Gebakkraam, Admiraal De Ruijterweg

Bolletje volkoren

Na alle kerstkransjes en -koekjes kan het einde van het decennium ook wat hartiger gevierd worden. De bakkers van Hartog’s Volkoren maken al twintig jaar ­volkorenoliebollen (€1,30 per stuk) van volkorenbloem. Volgens eigenaar Fred Tiggelman smaken de oliebollen meer naar een broodje dan naar een klassieke oliebol. Door de korte frituurtijd zijn ze niet zo vet. En omdat hij minder zoet is dan een standaard oliebol, kun je meerdere oliebollen achter elkaar eten zonder (heel) misselijk te worden. Ideaal voor oudjaar.

Hartog’s Volkoren, Wibautstraat 77

Kokoslaag

Op IJburg haal je biologische oliebollen met een ­tropisch tintje. De oliebollen, die gebakken worden door Maurits van de biologische supermarkt Biolicious, worden gefrituurd in kokosolie, waarna er kokos­bloemensuiker overheen wordt gestrooid (€1,25 per stuk). De plantaardige kokosolie zou gezonder zijn dan ­gewone olie, en de kokosbloemensuiker zorgt voor een krokant, karamelachtig laagje.

Biolicious, Joris Ivensplein 56-58

Gouden randje

Voor de wat chiquere oliebol moet je in Amstelveen zijn. Bij Holy Moliebol krijg je een oliebol (€8) met nét dat beetje extra: hij is goud. Je hebt keuze uit een naturel oliebol of eentje met nutella erin. Vervolgens komt daar chocolade op: wit, melk of roze met aardbeiensmaak. Daarna wordt de oliebol met een speciale ­choloadespray goud gemaakt. Een gouden snack voor als je het jaar extra feestelijk wilt afsluiten.

Holy moliebol, Binnenhof 6b

Prijswinnaar

Mocht je denken: leuk al die poespas, maar doe mij maar gewoon een traditionele oliebol? Dan ben je bij De Bakkerszonen in Noord aan het juiste adres. In 2016 zijn hun oliebollen door Paroollezers uitgeroepen tot de beste van Amsterdam. Het korstje is precies krokant genoeg, de oliebollen zijn niet te vet, niet te droog, luchtig en gewoon heel lekker (€1,10 per stuk).

De Bakkerszonen, Mosveld 113

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden