Lijstje
5x hier haal je het lekkerste snoep
Van pokébowl tot tosti: elke week vijf goede adresjes voor specifieke culinaire verlangens. Deze week: hier haal je het lekkerste snoep.
Kleien met suiker
Voor zelfgemaakt snoep is Papabubble de place to be, vertelt mede-eigenaar Dominik Otto (42). Het begint met suiker, water en glucose. Dit wordt gekookt, waarna er smaak- en kleurstoffen bij gaan. Vervolgens wordt het mengsel uitgegoten op een plaat om af te koelen, dan is het even bewerkelijk als klei. Je kunt het zo gek niet verzinnen of de snoepkunstenaars maken het. Logo’s, teksten, werkelijk alles is mogelijk met de kleine snoepjes. Otto zelf is fan van de gin-tonicsmaak.
Haarlemmerdijk 70
Chunky chocolade
Candy Freaks laat er geen gras over groeien: gewone chocola is niet genoeg. Nee, er kan van alles doorheen en dat gebeurt dan ook. Wat dacht je van chocolade met tequila en rasp van citroen? Of met Baileys en mokkabonen? De winkel heeft drie machines, voor puur, melk en wit. Als de chocola is gesmolten, wordt die in een speciale schaal gegoten en kunnen de ingrediënten erdoorheen. Na een nacht in de koeling wordt de chocola in grote stukken ‘gechunkt’. Klaar om als een soort candy bar te worden opgegeten.
Nieuwe Hoogstraat 4a
Onschuldig snoepen
Snoepwinkel Guilty maakt zijn snoep dan niet zelf, wel werken ze er volledig zonder dierlijke ingrediënten en chemische kleurstoffen. Van gelatine, gebruikelijk in snoep, is dus geen sprake. In plaats daarvan zit er maïszetmeel of tarwezetmeel in de snoepjes. Er zijn ook snoepjes zonder bijenwas te verkrijgen, wat het snoep geschikt maakt voor veganisten. De eigenaar hoopt dat mensen hierdoor bewuster gaan snoepen. Als alternatief voor ouderwetse puntzakken maakt de winkel gebruik van speciale potten: een goed excuus en duurzaam alternatief om nog een keer terug te gaan en bij te vullen.
Kalverstraat 192
Buitenlandse klassiekers
Verlang je naar zoetigheid uit het buitenland, dan ben je bij Eichholtz Delicatessen aan het goede adres. De zaak in de drukke Leidsestraat is tot de nok gevuld met snoep dat in Nederland niet zo bekend is. Bijvoorbeeld candy corn, het Amerikaanse snoepje dat lijkt op een maïskorrel. Ook butterfingers, gemaakt van chocolade en pindakaas, zullen menig zoete trek stillen. Verder vind je er onder meer Franse gekonfijte kastanjes en marsepein uit Duitsland. De eigenaren gaan regelmatig in het buitenland op zoek naar nieuwe lekkernijen.
Leidsestraat 48
Even terug in de tijd
Zoals de naam al doet vermoeden kun je bij Het Oud-Hollandsch Snoepwinkeltje terecht voor een duik in het verleden. Stroopsoldaatjes, zoethout en Haagse hopjes; als het aan deze winkel ligt, zijn deze lekkernijen nog lang geen vergane glorie. Met trots staat de eigenaresse achter de toonbank om al het snoep voor je te wegen en in te pakken, als je wilt zelfs per stuk.
Tweede Egelantiersdwarsstraat 2