Lijstje

5x hier haal je echt Mokumse broodjes

Van pokébowl tot tosti: elke week vijf goede adresjes voor specifieke culinaire verlangens. Vandaag: Mokumse broodjes.

Broodje Zeedijk van Slagerij Vet. Beeld Floris Lok

Van Dobben

Niets zo Amsterdams als een broodje halen bij Van Dobben – al weet nog altijd niet iedereen dat de bekende kroketten een echt Mokumse eetsalon als oorsprong hebben. Sinds 1945 zit de broodjeszaak verstopt in de Korte Reguliersdwarsstraat en worden loeihete kroketjes met een grap en een grol over de toonbank geschoven. De pittige bediening, steevast in witte jassen, smeert ook zachte kadetten met een centimeterdikke laag filet americain. Weet waar je aan begint.

Korte Reguliersdwarsstraat 5-7-9

Broodje Daan

Hollands jeugdsentiment viert hoogtij bij Broodje Daan: in de gezellig ouderwetse lunchroom met ­truckerscafésfeer bestel je voor een habbekrats broodjes hagelslag, jam, of – jawel – speculaas (€0,90). Op de kaart staan de culinaire experimenten die de namen van (oud-)werknemers dragen, en er is een broodje ­vernoemd naar huishond Buddy, met daarop warme worst, gebakken spek, kaas, gefrituurde uitjes en ‘buddy­saus’.

Jan van Galenstraat 219

Comestibles Kinders

De horecapareltjes van de Westerstraat vind je sinds jaar en dag op de hoeken. Denk aan de Blaffende Vis, Winkel, Café Nol. In datzelfde rijtje hoort Comestibles Kinders thuis – zo’n lunchzaakje met een vergeelde Privé in de vensterbank, bergen vleeswaren in de vitrine en halve liters melk voor het wegspoelen. Publieksfavoriet is hier ‘Broodje bolgeri’, een ciabatta met sla, kipfilet, bacon, pesto en kruidenmayo. Het is naar verluidt zelfs de guilty pleasure van de agenten van politiebureau Marnixstraat.

Westerstraat 189

De Kaaskamer

Twijfelen is in De Kaaskamer geen zonde. De medewerkers van het overvolle kaaswinkeltje weten dondersgoed dat het moeilijk is een keuze te maken uit de honderden kaasjes. Heb je eenmaal een broodje gekozen? Dan is er ook nog een verzameling huisgemaakte sausjes, zoals artisjokmayo en pittige rucolapesto, om het mee af te maken. Kies maar gewoon, je kunt niet echt de mist in gaan. Pas wel op met hongerig bestellen: je krijgt hier geen petieterige bolletjes, maar ellen stokbrood.

Runstraat 7

Slagerij Vet

Zeedijksaus klinkt niet bepaald als een culinair liflafje, maar slagerij Vet staat erom bekend. Sterker nog: de zelfgemaakte kerriesaus is zo geliefd dat je die ook per fles kunt bestellen. De familieslagerij is gebouwd op informele, Amsterdamse gezelligheid, maar gaat na vier generaties Vet ook met de tijd mee: wie wil, kan het Broodje Zeedijk (kip, spek, sla en zeedijksaus) ook in pokébowlvorm bestellen.

Zeedijk 99

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de PS-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden