Amsterdam

5x hier eet je Turkse pizza

Van pokébowl tot tosti: elke week vijf goede adresjes voor specifieke culinaire verlangens.

Turkse pizza.Beeld -

Verse platen

Als je geluk hebt, komt jouw Turkse pizza (€2,50) nét uit de oven bij Simit. Dan is ie op z’n lekkerst. Bij veel andere Turkse bakkerijen liggen de bakplaten al de hele dag in de vitrine, maar bij Simit zorgen ze dat er regelmatig verse pizza’s worden gemaakt. Het deeg is knapperig zonder dat het droog wordt en er is genoeg keuze aan vulling voor de opgerolde pizza: je krijgt er standaard sla, komkommer, tomaat en ui op. Als je na je fietstocht naar de bakkerij wel wat extra warmte kunt gebruiken, kun je op verzoek gratis een extra bakje van de zelfgemaakte sambal krijgen.

Simit Paleis, Postjesweg 105

Geheim ingrediënt

Het is lastig te achterhalen wat de smaak van de gehaktsaus van Anatolisch zo uniek maakt. Eén ding is zeker: wat het geheime ingrediënt ook is, het staat garant voor succes. Daarnaast is de pizza de knapperigste van de vijf. Als je voor de normale Turkse pizza (€2,50) gaat, lijkt de vulling misschien wat schaars: geen komkommer, tomaat of ui – alleen sla. Toch doet dit niets af aan de smaak. Nog een grote pre: de knoflooksaus maken ze hier zelf. En dat proef je.

Anatolisch, Buitenplein 77, Amstelveen

Patat op je pizza

Leeman Döner: wie kent het niet. De iconische dönerzaak heeft inmiddels veel aanzien verworven. Hoewel de kebabshop in De Pijp bekend staat om – hoe kan het ook anders – zijn broodje döner, is het een doodzonde de versgemaakte Turkse pizza (€1,50) te laten liggen. Voor de écht grote trek kun je voor €5 naast vlees en kaas zelfs patat op je pizza krijgen. Klein minpunt: als je de Turkse pizza bestelt, krijg je er voorverpakte pakjes sambal bij.

Van Woustraat 160

Gezellig zitten

Het deeg van de Turkse pizza’s (€2,50) van Kismet is aan de dikke kant, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door de volle smaak van de gehaktsaus. Naar eigen zeggen is dit eethuis ‘een begrip in de Kinkerstraat’. Maak daar maar gerust heel Amsterdam-West van. Het wemelt hier van de Turkse eettentjes, maar Kismet steekt er met kop en schouders bovenuit, ­dankzij hun combinatie van vettige gehaktsaus met knapperig deeg. Bovendien is het ook nog eens gezellig zitten, tussen de foto’s en schilderijen van witte zandstranden met helderblauw water.

Öz Kismet, Kinkerstraat 339

Lekker smeuïg

In Oost is Sinbad allang een begrip, maar in de r­est van Amsterdam blijft de bekendheid nog achter. De meeste liefhebbers van Turkse pizza zoeken hun heil in West. Daar is het inderdaad nooit lang zoeken naar een Turkse versnapering, maar Sinbad biedt een waardig alternatief aan de andere kant van de stad. De pizza is slechts belegd met sla en een enkel stukje tomaat, maar de ervaring is er niet minder om. Zowel de vrolijke bediening als de smeuïge smaak van de pizza zijn een goede reden om hier terug te komen.

Sinbad, Eerste Oosterparkstraat 137-139

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden