Lijstje

5x hier eet je falafel op een andere manier dan in de snackbar

Bij Bar Kauffman wordt de falafel maar 5 seconden gefrituurd, bij Sonny wordt ie geserveerd met auberginesaus.

Van pokébowl tot tosti: elke week vijf goede adresjes voor specifieke culinaire verlangens. Dit keer: falafel.

Organisch

Voor de milieubewuste Amsterdammer is er Sla, een ­familiebedrijf ontstaan vanuit de behoefte voor gezond en organisch eten, omdat dat vaak moeilijk te combineren is met het drukke leven in de stad. De ovengebakken falafel eet je hier met een zoet-zure salade met bloemkool, wortel, ui en kerrie-hummus, met een ­tahin-sinaasappeldressing erover (€10,90). Naast ­falafel heeft Sla ook veel andere organische maaltijden.

Sla, meerdere locaties

Met bijpassend biertje

Bar Kauffmann belooft ‘falafel zoals je die nog nooit geproefd hebt’. Op het menu staat falafel in alle combinaties: met groene chili (€10,50), met mango (€10,50) en met gegrilde halloumi-kaas (€11,50). Dat kan gewoon old school op een pitabroodje of als onderdeel van een grote salade. Bij Kauffmann wordt de ­falafel gefrituurd, maar een stuk korter dan gebruikelijk: elk balletje zit niet meer dan vijf seconden in de ­frituur. Daarnaast serveren ze zo’n dertig soorten ­speciaalbier. Bij elk broodje falafel kunnen de eigenaren – broer en zus Kauffmann – je een ­ander biertje ­aanraden.

Bar Kauffmann, Reinier Claeszenstraat 4b

Met een sausje

Al 27 jaar serveert Sonny met veel liefde zijn zelfgemaakte falafel in zijn zaak midden in De Pijp. Bij Sonny is het concept simpel, maar zijn de opties eindeloos. Zo serveert hij zijn falafel in een broodje, in een saladebox (te verkrijgen in vier verschillende maten) en heb je keuze uit meer dan twintig soorten salades, toppings en sauzen. Veel van deze sauzen worden vers door Sonny bereid. Zo staat hij bijvoorbeeld bekend om zijn speciale aubergine- en huisgemaakte koriandersaus. Je kunt dus van alles uitproberen, totdat je de perfecte combinatie hebt gevonden.

Sonny’s falafel, Eerste Van der Helststraat 43

Niet zoals in de supermarkt

Dit Egyptische restaurant siert al jaren de hoek van het Europaplein en de Niersstraat. Falafel is maar een van de vele Egyptische gerechten die ze serveren, en die is een bezoek meer dan waard. De balletjes zijn vers en zelfgemaakt en lijken in weinig op de variant zoals je die in de supermarkt koopt. Falafel zoals die moet zijn, gecombineerd met frietjes, een pita en vier sausjes; een prima avondmaaltijd. Voor tien euro krijg je een groot bord.

Toetanchamon, Europaplein 67

Authentiek Syrisch

Bij Tigris & Eufraat kun je terecht voor authentieke Syrische falafel. Voor nog geen vier euro ontvang je drie handgemaakte falafelballen gewikkeld in vers Libanees brood, getopt met een selectie aan groenten en sauzen. Ben je op zoek naar falafelballen die extra knapperig aan de buitenkant en extra zacht aan de binnenkant zijn? Dan ben je bij Tigris & Eufraat aan het juiste adres. De zaak staat bekend als ‘de lekkerste falafel in Amsterdam’, maar je kunt er ook genieten van veel andere Midden-Oosterse lekkernijen en vegetarische/vegan gerechten.

Tigris & Eufraat, Javastraat 20

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden