Lijstje

5x hier eet je de lekkerste exotische broodjes

Van pokébowl tot tosti: elke week vijf goede adresjes voor specifieke culinaire verlangens. Deze week: exotische broodjes.

De arepa, een Colombiaanse en Venezolaanse lekkernij gemaakt van maïsmeel. Beeld Getty Images/iStockphoto

Sponzige textuur - bao

Het is het ideale broodje om snel weg te happen. De bao, afkomstig uit China, is gemaakt van gestoomd deeg, wat het broodje een sponzige en zachte ­textuur geeft. De traditionele bao wordt gevuld met varkensbuik. Baohuis serveert deze variant ook, maar dan met een moderne twist. Het varkensvlees, dat 24 uur in een cha siumarinade wordt gelegd, gaat samen met atjar ketimoen (zoetzure komkommer), bosui en sla op het broodje (€5,75). Er staan nog zes andere soorten bao’s op het menu, waarvan er een paar vegan zijn.

Baohuis, Van Limburg Stirumstraat 115

Gekruid en gefrituurd - bara

De bara is een Surinaams-Hindoestaanse snack waarbij gekruid deeg wordt gefrituurd. Bij de oude zaak van Rakesh Ahmadkhan, Metabo Roti op het Bijlmerplein, kon je volgens Amsterdammers de beste bara van Nederland eten. Nu staat hij met zijn bekende broodje bara in de World of Food in Zuidoost, bij Hi-Lo. Hier worden de bara’s vers voor je neus gebakken en gevuld met een kipvulling. Je kunt kiezen tussen kip kerrie of kip ketjap. Wie de volledige Hi-Lo-ervaring wil meemaken, kan kousenband aan het broodje toevoegen (€5).

Hi-Lo, World of Food, Develstein 100

Vietnamese fusion -  bánh mì

Het woord bánh mì is Vietnamees voor baguette. Het stamt uit de tijd dat Franse kolonisten hun stokbrood in Vietnam introduceerden en er een fusie ontstond met de lokale keuken. De traditionele bánh mì is belegd met varkensvlees, gepekelde wortel, mayonaise, komkommer, koriander en Srirachasaus. Bij restaurant Ô Mai staat deze traditionele bánh mì ook op het menu, onder de naam Ô Skool (€7). Daarnaast serveren ze nog zes andere soorten bánh mì, zoals de Cà Ri Gà met kip curry, aardappel, koriander, chilipuree en citroen (€7).

Ô Mai, Utrechtsestraat 12

Een rommelig broodje - arepa

De arepa is een alledaagse Colombiaanse en Venezolaanse lekkernij gemaakt van maïsmeel. De platte, ronde broodjes worden gevuld met allerlei soorten groenten en vlees. Bij Amsterdam Arepas draait het allemaal om een lekker rommelig broodje. De eigenaren zijn twee broers die het recept van hun grootmoeder in een modern jasje steken. Het broodje zelf wordt extra knapperig gemaakt en gevuld met zachte ingrediënten. Een favoriet is de pabellón: een arepa met bonen, gebakken banaan, in tomatensaus gesudderd vlees en boerenkaas (€8,50). Voor vegans zijn er ook genoeg opties.

Amsterdam Arepas, Eerste Sweelinckstraat 20

Extra mals - zoutvlees

Een broodje zoutvlees met kousenband is een typisch Surinaams-creools gerecht. Het zoutvlees wordt uren aan het sudderen gezet, wat het vlees extra zacht maakt. Het broodje zoutvlees met kousenband bij Tjin’s Gelderlandplein staat bekend om zijn extra malse vlees, dat smelt in je mond. Het zoutvlees wordt op een wit pistoletje geserveerd met Surinaams zuur en een pepertje (€3,50).

Tjin’s Gelderlandplein, Willem van Weldammelaan 9b

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden