Lijstje

5x: hier drink je geen cocktail maar een boozy shake

Van pokébowl tot tosti: elke week vijf goede adresjes voor specifieke culinaire verlangens. Deze week: shakes met alcohol.

Suikershot

Dat je bij het Hard Rock Cafe Amerikaanse hamburgers kunt eten, is algemeen bekend. Maar de boozy milkshakes zijn ook typisch Amerikaans en voor liefhebbers van alcohol en de dikke, romige drank het proberen waard. Er zijn twee varianten: Cookies & cream en Strawberry cheesecake (€10,95). De shakes worden ­gemixt met vanillewodka, vanille-ijs, wittechocoladeslagroom en aardbeien of oreo’s. De randen van de ­glazen zijn versierd met regenboog- of chocolade ­hagelslag.

Max Euweplein 57-61

Doe eens gek

Cocktailbar Super Lyan maakt boozy shakes niet met het standaardrecept van ijs en slagroom, maar geeft er een eigen draai aan. Zo wordt de Star shake (€10) ­gemaakt met havermelk, passievrucht, wodka en rum. In de Millionaire shake (€10) stoppen ze soja, chocolade, granaatappel, korenwijn en blue curaçao. De Halo hi ball float is al helemaal opvallend: die bevat cola, ­kokosmelk, Bacardi añejo cuatro en Angostura.

Nieuwezijds Voorburgwal 3

Met pandanbladeren

Geen witte bevroren cocktail op het strand, maar een groene piña colada bij Deer Mama. De Pandan piña ­colada (€9,95) is zo groen, dat je zou kunnen denken dat het gezond voor je is. Niets is minder waar, want deze veganistische shake bestaat uit vanille-ijs, ananas, ­kokosmelk, witte rum en een berg slagroom. De zuivelproducten zijn vervangen door plantaardige producten zoals soja- en rijstmelk. Het Indisch geïnspireerde drankje kleurt groen door de pandanbladeren die erin zijn verwerkt. Het drankje wordt geserveerd in een hoog Amerikaans dinerglas, met een maraschinokers bovenop.

Ceintuurbaan 71

Net als Faberyayo

Deze boozy milkshake is geïnspireerd op het favoriete voedsel van rapper Faberyayo alias Pepijn Lanen. De ‘Faberyayo bourbon peanut butter milkshake’ staat op het menu bij restaurant Gs, waar hij voor een klein deel mede-eigenaar van is. Het drankje (€12) heeft een basis van vanille-ijs en melk. Faberyayo’s inbreng is een lepel Calvépindakaas en een shot ­Bulleit Bourbon. Het ­pinda-bourbonmengsel wordt nog zoeter door een ­eetlepel ahornsiroop. In plaats van met de typische ­maraschino-kers maakt Gs deze extravagante milkshake af met een goudbesje.

Goudsbloemstraat 91, Keizersgracht 177, Ferdinand ­Bolstraat 158

Superfris

Bij The Butcher worden friet, hamburgers én milkshakes geserveerd. Ze hebben in elk geval drie ­milkshakes met alcohol: de klassiekers Dark rum ’n chocolate en de Espresso martini (€9,50) zijn niet ­bijzonder vernieuwend, maar de burgertent heeft ook nog een minder standaard ­optie: de Cool breeze, met Jamesonwhisky, mintsiroop en vanille-ijs, is een ­onverwachte smaaksensatie (€9,50).

Overhoeksplein 1, Paleisstraat 14, Albert Cuypstraat 129

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Uit-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @hetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden