Lijstje

5x hier drink je een bijzondere sangria

Van pokébowl tot tosti: elke week vijf goede adresjes voor specifieke culinaire verlangens. Deze week: zomerse sangria.

Beeld Shutterstock

Op z’n Catalaans

Het verhaal van tapas- en cavabar Five Brothers Fat is niet geheel onbekend. Vijf vrienden die inspiratie vonden in cavabar La Xampanyeria in Barcelona, brachten dit concept naar Amsterdam. Er worden twaalf soorten cava geschonken, waaronder de favoriet: de can paixano van La Xampanyeria. Een lichtzoete bubbelwijn in een witte- en rosévariant (€2 per glas), die alleen ­geschonken mag worden bij Five Brothers Fat. Deze huiscava wordt dan ook als basis gebruikt voor de ­sangria rosat en de sangria blanco (€23,50 per karaf). Het geheime recept van likeuren, vers fruit en de can paixano maken deze Catalaanse sangria op z’n best.
De Clercqstraat 56 en Hobbemakade 64

De ‘superior’

Omdat het zo lekker drinkt in de zomer heeft bar Louie Louie enige tijd geleden sangria op de kaart gezet. Dat bleek een succes. Er worden drie soorten geserveerd: een rode, witte en een ‘superior’. De rode variant wordt gemaakt volgens het klassieke recept met rode wijn, brandy en verse jus d’orange, de witte met witte wijn, wodka en perziklikeur (€21,50 per karaf). Als kers op de taart serveert Louie Louie de ‘superior’ aan tafel en mixt deze met wodka, perziklikeur en een fles prosecco (€32,50).
Linnaeusstraat 11

Net wat anders

Bij de Pilsvogel drink je sangria op een speciale manier. Het originele recept heeft namelijk een vrije interpretatie gekregen. De Pilsvogel mixt sangria op basis van ­appelcider, cointreau, Licor 43 en witte rum (€23,50 per pitcher). Daarnaast serveren ze hier al 25 jaar klassieke tapasgerechten zoals dadels met spek en geitenkaas (€7), maar ook voor paella Andaluz met kip en zeevruchten (€14,50) ben je hier aan het goede adres.
Gerard Douplein 4

Even op vakantie

Als je bij tapasbar Barça binnenloopt, is het net alsof je door de straten van Barcelona banjert. Hier zijn ze ­gespecialiseerd in de Catalaanse eet- en drinkcultuur. Bestel een karaf klassieke rode of witte sangria (€19,50 per liter) of, als je wat nieuws wilt proberen, de watermeloensangria (€25 per liter). Deze wordt speciaal door de chef gemaakt op basis van verschillende specerijen en likeuren, vers watermeloensap en friswitte Verdejo-wijn.
Marie-Heinekenplein 30-31

Drie soorten

Bij Vida weten ze hoe ze een goed glas sangria en ­authentieke Spaanse tapas moeten serveren. Vida schenkt maar liefst drie soorten sangria op basis van ­rode of witte wijn en rosé. Elk karaf sangria (€25) wordt gemixt met een scheutje Licor 43, wat voor een vanille-achtige smaak zorgt. Alle soorten worden geserveerd met bijpassend fruit zoals sinaasappels, grapefruit en druiven. Daarnaast kun je aan de bar pinxtos uitzoeken – kleine gerechtjes op een prikkertje – en serveren ze klassieke tapasgerechten zoals Ibericoham (€7), ­albondigas (€5) en pulpo (€17,50).
Valeriusstraat 128B

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden