5x

5x goede adresjes om Indonesisch af te halen

Van pokébowl tot tosti: elke week vijf goede adresjes voor specifieke culinaire verlangens. Deze week: indonesisch.

5x Indonesische afhaal.

Troostvoer

De gele luifel van familiezaak Betawi werkt al decennia als een lichtbaken in de verder donkere Admiraal de Ruijterweg. De belofte: al regent het buiten pijpenstelen, binnen wachten glimmende bakjes geurig troostvoer. Sinds 1984 wordt de zaak gerund door ‘tante’ Cris. Haar gele rijst is romig, de smoor is boterzacht en helpt je, stevig leunend op kruidnagel, zelfs door de zwaarste februaristorm. Ook fijn: ’s zomers is er een verstopt tuinterras, achter het restaurant.

Admiraal de Ruijterweg 337

In de rij

Wie na werktijd snel een maaltijd wil scoren, moet bij Kok Kita even pas op de plaats maken. In de afgelopen jaren heeft de toko namelijk vele harten veroverd met de rendang en sambal goreng boontjes, en daarom staat er steevast een rij tot buiten. Maar de beloning mag er zijn: drie groentegerechten en twee vleesgerechten in een bak zó royaal volgeschept dat een deksel nooit zal passen.

Amstelveenseweg 166

Thuisproeverij

In de drie zaken van Iboenda bestel je Indonesische evergreens met Oost-Javaanse schwung. Dat betekent licht pittige, relatief zoete gerechten. Dat komt vooral naar voren in de huisspecialiteit: ayam iboenda, zachte stukjes pikante kip met korianderzaad. In het restaurant zijn ook hele rijsttafels te bestellen: voor 31 euro ga je naar huis met een grote proeverij. Officieel is die ­rijsttafel voor twee, maar de ervaring leert dat het een heel weeshuis kan voeden.

De Clercqstraat 65, Vijzelgracht 47, Tussenmeer 73

Zoete inval

Een verstopt pareltje in de Jordaan: afhaalhuisje Manis. Manis betekent zoet in het Indonesisch en dat omschrijft de gerechten van het piepkleine zaakje uitstekend. Vooral de signature aubergine (terong kecap) is een publieksfavoriet en even zoet als verslavend. Manis verkoopt ook dagelijks vier visgerechten.

Eerste Goudsbloemdwarsstraat 3

Minirijsttafel

Waar je bij de meeste afhaalrestaurants je eigen maal kunt samenstellen, eet de bezoeker van Paon Bali wat de Indonesische pot schaft. Soms is dat voornamelijk varken, inclusief smeuig buikspek, soms ligt de nadruk op pittige kip. Het is niet helemaal een verrassing: online staan de dagmenu’s aangekondigd. Ook anders: een maaltijd is bij Paon Bali eigenlijk een minirijsttafeltje, met zo’n tien gerechtjes. Selamat makan!

Levantplein 84

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden