Lijstje

5x fusion: een bijzondere mix van keukens

Van pokébowl tot tosti: elke week vijf goede adresjes voor specifieke culinaire verlangens. Deze week: fusion. 

Beeld Jan van Breda

Sushi met guacamole

Bij LimaLima nemen ze fusion erg serieus. Hier komen recepten en ingrediënten uit de Peruviaanse en Japanse keuken samen en ontstaan nieuwe unieke gerechten. Zo is het traditionele Perviuaanse gerecht ceviche in een nieuw jasje gestoken. De zalm-ceviche wordt ­ondersteund door Japanse ingrediënten als ­ponzusaus, edamame en tobiko yuzu (viseitjes). Ook de sushi krijgt een Peruviaanse twist, met guacamole, ­chalaca-salade en gefrituurde ui (€8,95).

LimaLima, Nieuwezijds Voorburgwal 182

Twee culturen, twee chefs

Alleen al de naam van restaurant Marovaan is een ­fusion, van Marokkaans en Javaans. In de keuken staan een Marokkaanse en Javaanse chef zij aan zij om te doen waar ze het best in zijn. Het resultaat: de een kan genieten van een Javaans gerecht, terwijl zijn tafelgenoot op de Marokkaanse toer gaat. Het beste van beide werelden komen samen, van saté (€11,50) en merguez (€6,50) tot sambal en harissa. De gerechten zelf zijn geen fusion, al wordt soms Javaanse rijst bij een Marokkaans gerecht geserveerd.

Marovaan, Johan Huizingalaan 116-118

Exotische bitterballen

De fusion van Colibri Gastrobar is ontstaan vanuit het liefdesverhaal van de twee eigenaren. Zij, een Italiaanse, en hij, een Braziliaan, leerden elkaar kennen in een restaurant in Londen waar ze beiden werkten. De smaken van hun culturen zijn overal op het menu terug te vinden. Alle gerechten bestaan uit maximaal vier ­ingrediënten, zijn vers en kleurrijk. De fusion is vooral te proeven in de huisgemaakte bitterballen en dipjes met een twist (€8). Verder staan Braziliaanse gerechten op het menu, zoals de Vegan beans tacos (€13), en ook Italiaanse specialiteiten als de Pumpkin ’n guanciale risotto (€12).

Colibri Gastrobar, Nicolaas Beetsstraat 47

Opgegroeid in drie culturen

Johnny Li, eigenaar van Antilliaans-Chinees eethuis Johnny Li, is zoon van een Venezolaanse moeder en een Chinese vader en werd geboren op Curaçao. In zijn zaak in World Of Food serveert hij een fusion van de Chinese en Antilliaanse keuken. Een perfect voorbeeld van deze fusion is de Saté ku batata. Dit is kip- of varkenssaté met de gebakken Caraïbische zoete aardappel batata en Johnny Li-satésaus (€8-€11,50). Overigens is dat ook het meest bestelde gerecht.

Antilliaans-Chinees Eethuis Johnny Li, Develstein 100

Kleurrijke gerechten

Aan het begin van de 20ste eeuw, toen Japanse emigranten naar Brazilië trokken voor vruchtbare aarde om koffie op te verbouwen, ontstond een interessante smeltkroes aan culturen. Bij Sushi Samba komt de Japanse en Braziliaanse cultuur samen voor een smaakvolle en kleurrijke fusion. De menukaart staat vol met interessante fusiongerechten, van kleine hapjes tot hoofdgerechten. Een goed voorbeeld zijn de crispy taquitos met yellowtail vis, avocado en miso (€16). Ook de sushi krijgt een Zuid-Amerikaans sausje, met unieke combinaties als de El topo: zalm, jalapeño, shisoblad, knapperige ui, pittige mayonaise en gesmolten mozzarella (€18).

Sushi Samba, Max Euweplein 64

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden