Lijstje
5x fusion: een bijzondere mix van keukens
Van pokébowl tot tosti: elke week vijf goede adresjes voor specifieke culinaire verlangens. Deze week: fusion.
Sushi met guacamole
Bij LimaLima nemen ze fusion erg serieus. Hier komen recepten en ingrediënten uit de Peruviaanse en Japanse keuken samen en ontstaan nieuwe unieke gerechten. Zo is het traditionele Perviuaanse gerecht ceviche in een nieuw jasje gestoken. De zalm-ceviche wordt ondersteund door Japanse ingrediënten als ponzusaus, edamame en tobiko yuzu (viseitjes). Ook de sushi krijgt een Peruviaanse twist, met guacamole, chalaca-salade en gefrituurde ui (€8,95).
LimaLima, Nieuwezijds Voorburgwal 182
Twee culturen, twee chefs
Alleen al de naam van restaurant Marovaan is een fusion, van Marokkaans en Javaans. In de keuken staan een Marokkaanse en Javaanse chef zij aan zij om te doen waar ze het best in zijn. Het resultaat: de een kan genieten van een Javaans gerecht, terwijl zijn tafelgenoot op de Marokkaanse toer gaat. Het beste van beide werelden komen samen, van saté (€11,50) en merguez (€6,50) tot sambal en harissa. De gerechten zelf zijn geen fusion, al wordt soms Javaanse rijst bij een Marokkaans gerecht geserveerd.
Marovaan, Johan Huizingalaan 116-118
Exotische bitterballen
De fusion van Colibri Gastrobar is ontstaan vanuit het liefdesverhaal van de twee eigenaren. Zij, een Italiaanse, en hij, een Braziliaan, leerden elkaar kennen in een restaurant in Londen waar ze beiden werkten. De smaken van hun culturen zijn overal op het menu terug te vinden. Alle gerechten bestaan uit maximaal vier ingrediënten, zijn vers en kleurrijk. De fusion is vooral te proeven in de huisgemaakte bitterballen en dipjes met een twist (€8). Verder staan Braziliaanse gerechten op het menu, zoals de Vegan beans tacos (€13), en ook Italiaanse specialiteiten als de Pumpkin ’n guanciale risotto (€12).
Colibri Gastrobar, Nicolaas Beetsstraat 47
Opgegroeid in drie culturen
Johnny Li, eigenaar van Antilliaans-Chinees eethuis Johnny Li, is zoon van een Venezolaanse moeder en een Chinese vader en werd geboren op Curaçao. In zijn zaak in World Of Food serveert hij een fusion van de Chinese en Antilliaanse keuken. Een perfect voorbeeld van deze fusion is de Saté ku batata. Dit is kip- of varkenssaté met de gebakken Caraïbische zoete aardappel batata en Johnny Li-satésaus (€8-€11,50). Overigens is dat ook het meest bestelde gerecht.
Antilliaans-Chinees Eethuis Johnny Li, Develstein 100
Kleurrijke gerechten
Aan het begin van de 20ste eeuw, toen Japanse emigranten naar Brazilië trokken voor vruchtbare aarde om koffie op te verbouwen, ontstond een interessante smeltkroes aan culturen. Bij Sushi Samba komt de Japanse en Braziliaanse cultuur samen voor een smaakvolle en kleurrijke fusion. De menukaart staat vol met interessante fusiongerechten, van kleine hapjes tot hoofdgerechten. Een goed voorbeeld zijn de crispy taquitos met yellowtail vis, avocado en miso (€16). Ook de sushi krijgt een Zuid-Amerikaans sausje, met unieke combinaties als de El topo: zalm, jalapeño, shisoblad, knapperige ui, pittige mayonaise en gesmolten mozzarella (€18).
Sushi Samba, Max Euweplein 64