Lijstje

5x extra pittig eten in Amsterdam

Van pokébowl tot tosti: elke week vijf goede adresjes voor specifieke culinaire verlangens in Amsterdam. Deze week: 5x extra pittig.

Rode peper. Beeld Shutterstock

Verdovend heet

Bij restaurant Sichuan nemen ze pittig koken erg ­serieus. De naam van het restaurant zegt al genoeg; Sichuan is een provincie in China die bekendstaat om de enorm pittige keuken. Alle gerechten op het menu zijn pikant, maar de chungking chili chicken stijgt er ver bovenuit. De kip wordt bereid in een grote wok en overladen met chili- en Qiubeipeper. Wanneer je de peperkorrels doorbijt, ontstaat een verdovend gevoel in je mond, alsof je bij de tandarts zit. Dit verdovende gevoel in combinatie met de hitte van de chili wordt ook wel ma la genoemd, oftewel: verdovend heet.

Sichuan, Warmoesstraat 17

Drie pepertjes

De Thaise keuken is spicy, en restaurant Kinnaree vormt hier geen uitzondering op. De menukaart staat namelijk vol traditionele hete Thaise gerechten. Het pittigste gerecht op het menu is de pad phed, dat als enige drie pepertjes (zeer pittig) achter zijn naam heeft staan. Pad phed is een chilisaus die op het menu kan worden gecombineerd met ingrediënten als kip, vis of rundvlees. Het woord ‘phed’ in het gerecht betekent ‘pittig’; er zijn talloze rode chilipepers in de saus ­verwerkt.

Kinnaree, Eerste Anjeliersdwarsstraat 14

Blussen maar

Restaurant Balti House opende in 1997 zijn deuren en liet Amsterdam als eerste kennismaken met de originele Baltigerechten: een Indiase curry waarbij de pepers niet geschuwd worden. Gasten kunnen bij het restaurant aangeven hoe heet ze bepaalde gerechten willen hebben. Voor de echte liefhebber is er de vindaloo: een gerecht met kipfilet of lamsvlees in een madras currysaus die extra veel gember, knoflook en zwarte peper bevat. Om de mond te blussen, wordt er naast het gerecht naanbrood of rijst geserveerd.

Balti House, Albert Cuypstraat 41

Balinese saus

Sambal, het Indonesische kruidenmengsel dat tradi­tioneel wordt gemaakt van gemalen Spaanse pepers, zet de toon bij restaurant Aneka Rasa. Wie hier de rijsttafel bestelt, krijgt een selectie aan gerechten met pikante sausjes. Een van deze gerechten is de sambal goreng buncis: groene bonen in een pittige kokossaus. Wie er nog een extra schepje bovenop wil doen, moet de sambal goreng telor proberen: gestoofde eieren in een Balinese saus die voor zweetdruppels en een rood hoofd zorgen. Na de maaltijd wacht er een goed stuk spekkoek.

Aneka Rasa, Warmoesstraat 25-29

Hete soep

Restaurant Nyonya staat in het teken van de rode peper. Je vindt ’m terug in het logo, aan een lange slinger door het hele restaurant heen én in de pikante traditioneel Maleisische gerechten. Klap op de vuurpijl is de Nyonya bamisoep, met garnalen, taugé en paddenstoelen. De felrode kleur van de soep zal velen afschrikken, maar de echte rodepeperliefhebber heeft hiermee de jackpot te pakken.

Nyonya, Kloveniersburgwal 38

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden