Lijstje

5x bordspellen met een Amsterdams tintje

Je kunt van een bord eten, maar je kunt er ook op spelen: 5 bijzonder smakelijke varianten.

Het Parool
Spel New Amsterdam, waar je de West-Indische Compagnie moet bestieren. Beeld Jeffrey D Allers
Spel New Amsterdam, waar je de West-Indische Compagnie moet bestieren.Beeld Jeffrey D Allers

Vind de moordenaar

In ­het spel Shadows Amsterdam (2-8 spelers) is er een misdaad gepleegd, maar levert het politieonderzoek niets op. Een klant heeft jouw detectivebureau ingeschakeld om onderzoek te doen, maar er is ook een ander bureau op de zaak gezet. Je strijdt in twee teams tegen elkaar: vind drie bewijsstukken en lever ze af voordat de tegenstander dit doet.

€24,99, via www.bol.com

Restaureer monumenten

Al varend door de Amsterdamse grachten verzamel je in Patrimonia (2-6 spelers) wat je nodig hebt om de meest bijzondere monumenten van de stad te restaureren: bouwmaterialen, funderingspalen en vergunningen. Kom tijdens het spelen meer te weten over de Amsterdamse monumenten en draag tegelijkertijd bij aan een beter milieu. De pionnen zijn gemaakt van plastic uit de Amsterdamse grachten en de houten grachtenblokkers van omgevallen bomen uit de stad.

€37,95, www.patrimonia.nl

Red de compagnie

In New Amsterdam (2-5 spelers) ben je een van de opzichters van de Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC) en moet je ervoor zorgen dat de constante aanvoer van dierenhuiden uit de bossen van Noord-Amerika naar Europa wordt gewaarborgd. Zorg ervoor dat je de alleenmacht in de stad krijgt door te handelen met de oorspronkelijke bewoners, die getraind zijn om op dieren te jagen. Behaal de grootste winst en je wordt benoemd tot directeur-generaal van Nieuw Amsterdam.

€29,50 via www.bol.com

Lok toeristen

Probeer in Hotel Amsterdam (2-4 spelers) de stad naar je hand te zetten zodat jouw hotel als eerste is volgeboekt. Overdag leidt de burgemeester de toeristen naar de musea, varen ze door de grachten en bezoeken ze souvenirwinkels. ’s Avonds verandert het karakter van de stad, als de nachtwachter zijn intrede doet. De burgemeester en de nachtwachter kunnen het karakter van de diverse plekken in de stad veranderen. Hierdoor moeten de toeristen op zoek naar andere plekken in de stad.

€10 bij The Gamekeeper, Hartenstraat 14

Word de rijkste

Betreed de wereld van de Gouden Eeuw met Chartered: the Golden Age (2-6 spelers). Amsterdam groeit hard en als koopman wil je daaraan deelnemen. Je kunt winst maken door in de juiste bedrijven te investeren. Richt de eerste bedrijven in de geschiedenis op met verhandelbare aandelen en bouw en handel door totdat je de rijkste koopman van de stad bent geworden.

€49 bij Schaak- en Gowinkel Het Paard, Haarlemmerdijk 173

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden