Aldus

50 jaar wasserette: ‘Wij houden een glitterig pak glitterig’

Miranda Peters’ (57) vader opende 50 jaar geleden Wasserette-Stomerij Clean Center in De Pijp. Favoriete broekzakvondst: trouwgeloften.

Noor Lagendijk
null Beeld

Wie doet bij u thuis de was?

“Niemand. Ik heb nooit een wasmachine of strijkbout in huis gehad. Er gaat altijd wel iemand van ons gezin naar de zaak, dus die neemt dan de was mee. En als klein meisje hadden mijn ouders de wasserette al.”

Vijftig jaar terug begon uw vader de zaak en u heeft deze overgenomen. Is er veel veranderd?

“Er waren toen amper wasserettes in Amsterdam en mensen hadden nog geen wasmachine. Ze brachten steeds vaker hun wasgoed weg. In 1975 begon mijn vader achter in de zaak ook een stomerij. In de jaren negentig kwam er met name stoomgoed binnen; van pakkendragers, bijvoorbeeld. Mensen kopen nu vaker een goedkoop pak bij Zara. Wasgoed wordt weer veel meer afgeleverd. Soms zelfs met de wasmand erbij.”

Wat is het gekste wat u heeft gewassen?

“We krijgen regelmatig trouwjurken; soms wel vijf per week. We stomen en wassen ook voor de Ziggo Dome. De showkostuums van Rihanna en Barbra Streisand zijn weleens voorbij gekomen. Dan is het aan ons om een glitterpak glitterig te houden.”

Hoe doe je dat, een pak glitterig houden?

“Een glitter- of paillettenpak stoom je net als elk ander pak. In feite is dat chemisch reinigen. Soms doen we een item in een netje om het extra te beschermen.”

U zult soms rare vondsten in broekzakken doen.

“Meestal zijn die niet zo spannend hoor. We geven alles netjes terug. Soms vinden we drugs of geld – een keer zelfs een paar duizend euro. In trouwkostuums vind ik weleens spiekbriefjes van de geloften; dat is wel bijzonder.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden