Lijstje

5 goede adresjes in Amsterdam voor een vegan kaasplank

Van pokébowl tot tosti: elke week vijf goede adresjes in de stad voor specifieke culinaire verlangens. Dit keer: de vegan kaasplank.

Vegan blauwaderkaas van cashewnoten en druivenbladeren van Max&Bien kosteloos.

Prijswinnaar

Met de blauwaderkaas van cashewnoten en druiven-bladeren won de Amsterdamse vegan kaasmaker Max&Bien de publieksprijs van de ProVeg Vegan ­Cheese Awards 2020. Je kunt deze kaas proeven bij ­restaurant Bonboon op KNSM-eiland. Voor een meerprijs van zeven euro biedt dit fine dining-restaurant een plantaardige kaasplank met vier verschillende smaken aan bij een drie-, vier- of ­vijfgangenmenu.

Bonboon, Piraeusplein 59

Notencamembert

Op twee minuten lopen van de Oude Kerk vind je Juice by Nature, een zero waste organisch restaurant. Voor twintig euro bestel je hier voor twee personen een vegan kaasplank. Je krijgt dan drie verschillende kaassoorten: een cashew cream cheese met allerlei kruiden, een camembert gebaseerd op cashewnoten en een harde truffelkaas. De smaken veranderen per seizoen, zoals alles op de menukaart. Bij de kaasplank hoort een portie huisgemaakt brood.

Juice by Nature, Warmoesstraat 108

Geroosterde preikaas

Restaurant Yerba heeft een eigen veganistische kaaslijn: Yerbakaas. De lijn bestaat uit drie verschillende smaken: truffel, geroosterde prei en miso. Je kunt zelf kiezen of je de kaas daar bestelt of liever zelf mee naar huis neemt. Voor dertien euro proef je alle drie de smaken, los kosten de kazen vijf euro per stuk. De vegan kaasplank is doordeweeks verkrijgbaar als supplement bij een menu, tijdens de zondagbrunch is de plank ook los bestelbaar.

Yerba, Ruysdaelstraat 48

Van petit tot extravaganza

Bij Mr. & Mrs. Watson – vernoemd naar de bedenker van het veganisme, Donald Watson – staan maar liefst vier veganistische kaasplanken op de menukaart. De prijzen variëren van 8 euro voor een ‘Petit’-plank met twee kazen, rodewijnjam en crackers tot 42 euro voor een ‘Extravaganza’ met zes extra grote porties kaas, ­verschillende dips, hartige granola en crackers. De kazen worden wekenlang gerijpt, waardoor ze een ­unieke smaak krijgen, zoals een cashewbrie of een blau5x vegan kaasplankwgeaderde roquefort.

Mr. & Mrs. Watson, Linnaeuskade 3h

Eigen plank

Willicroft is de allereerste veganistische kaaswinkel van Nederland. Met een selectie van meer dan twintig kazen is hetdé plek om zelf je veganistische kaasplank samen te stellen. Van cream cheese (gemaakt van tofu) tot ricotta (gemaakt van macadamianoten). Brad ­Vanstone, de eigenaar, heeft de winkel vernoemd naar de in 1957 opgerichte boerderij van zijn grootvader. Naast de ­verschillende kaasjes kun je er ook terecht voor hun bekende This is not cheese fondue gemaakt van ­cashewnoten.

Willicroft, Spiegelgracht 30

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden