Culinaire trend

2019 staat qua foodtrends in het teken van het ‘Grote Zonder’

Wekelijks voert culinair journalist Mara Grimm ons langs noviteiten en trends. Deze week: kaas zonder kaas.

Veganistische Kaas

Dat de wereld gek is geworden, is natuurlijk geen nieuws. Maar qua foodtrends dreigt het dit jaar wel heel erg te escaleren. 2019 staat tot nu toe in het teken van het ‘Grote Zonder’. Eerst was er brood zonder gluten. Toen kwam er vlees zonder vlees, zoet zonder suiker en vis zonder vis. Nu gaan we ook nog eens massaal aan de melk zonder melk, yoghurt zonder yoghurt en zelfs: kaas zonder kaas. Als we zo doorgaan, hebben we straks seks zonder seks en lost het probleem zich vanzelf op. Maar zover zijn we nog niet, dus moeten we er maar het beste van maken.

Over het vlees zonder vlees kan ik kort zijn: dat heeft inmiddels niets meer te maken met een trend, maar alles met de nieuwe norm. Nu zelfs de Hema plantaardige rookworsten maakt, McDonald’s veggie kipnuggets verkoopt en de veggiehotdogs bij Ikea over de toonbank vliegen, is elke dag vlees eten definitief verleden tijd.

Dus zijn we klaar voor een volgende stap: zuivelvrije zuivel. Elke zichzelf respecterende supermarkt heeft allang een schap met plantaardige melk, gemaakt van bijvoorbeeld amandelen, haver, rijst of cashewnoten. Er zijn al eindeloos veel soorten, en er lijken er elke dag meer bij te komen. Zelfs Innocent – die van de sapjes en smoothies – introduceerde onlangs een lijn plantaardige melk (met een zeer verslavende hazelnotenmelk, ik waarschuw maar even). Daarnaast zijn er steeds meer baristavarianten: melk zonder melk die beter opschuimt, zodat je cappuccino met havermelk nét iets minder smerig wordt.

Zuivelvrije yoghurt is ook aan een opmars bezig. Ik vond dat redelijk onmogelijk klinken, want hoe boots je in godsnaam het frisse en zure van yoghurt na? Niet, zo bleek toen ik laatst die van Abbot Kinney’s proefde. Los van de structuur hebben de plant based yoghurts in de verste verte namelijk niets met yoghurt te maken, maar eerlijk is eerlijk: vooral de kokosvariant is best lekker.

Dan is er nog zuivelvrije kaas. Restaurant Yerba – een hemel op aarde voor veganisten – maakt een uitstekende variant. Daar is veel mee gezegd, want op het gebied van kaas zonder kaas is nog veel winst te behalen. Onlangs kocht ik bij Marqt een pak met plakjes die in alle opzichten zelfs zo op plastic leken dat ze onmogelijk kunnen bijdragen aan een betere wereld – laat staan aan een beter humeur. Ik werd er zelfs zo chagrijnig van dat ik ontzettende zin kreeg in een borrel. Gelukkig kunnen we ons verdriet binnenkort verdrinken met alcoholvrije jenever. Want sterke drank zonder drank schijnt een van dé trends van 2020 te worden. 

Mara Grimm Beeld Imke Panhuijzen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden