Aldus

200 kilometer schaatsen in Siberië, waarom zou je dat doen?

Vandaag verschijnt het boek IJsvogels van reisjournalist Bas van Oort (33). Over schaatsen in Siberië, en waarom Nederlanders zo van natuurijs houden.

Tom Grosfeld
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Klinkt als een avontuur.

“Een opdrachtgever vroeg me om een reis naar Siberië te maken, wat voor reis, dat was nog niet duidelijk. Ik zei alvast ja. Bleek het om een schaatsreis te gaan, waarin ik moest meedoen aan een vijfdaagse schaatsmarathon van 200 kilometer. Ik dacht dat ik tussen de regels door had laten merken dat ik niet zo’n schaatser was. Maar ze wilden me toch sturen.”

Paniek?

“Ik hoorde het rond kerst, de reis zou half februari plaatsvinden. Toen heb ik eerst een tijdje niks gedaan. Ik had weleens geschaatst als kind en dacht: schaatsen is als fietsen, dat verleer je niet. Eind januari stapte ik op het ijs. Schaatsen bleek niet als fietsen te zijn. Ik had toen nog zo’n vier weken.”

Kwam dit nog goed?

“Bij de Jaap Edenbaan kon ik les ­krijgen. Ik ging vier tot vijf keer per week, drie weken lang. En zo pikte ik het schaatsen weer op.”

En toen heeft u 200 kilometer ­geschaatst in Siberië?

“Nou, nee. Ik kwam aan op het vliegveld van Irkoetsk en was mijn bagage kwijt. Ik had dus geen schaatsen. Ik was daar met een groep van zo’n dertig Nederlanders die meededen aan de marathon, maar niemand had een reservepaar. Op de voorlaatste dag werd mijn koffer nabezorgd. Ik heb dus één dag kunnen schaatsen.”

Maar er is wel een boek.

“Ja, ik heb een paar dagen lang kunnen observeren waarom Nederlanders zo gek zijn om helemaal naar Siberië te reizen om op natuurijs te kunnen schaatsen. De voornaamste reden: de winters in Nederland zijn te zacht en ze houden van reizen. Maar ze zeggen ook: als het in Nederland keihard zou gaan vriezen, vlogen we meteen terug.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden