Weekendtips

10x de beste tips voor het weekend in Amsterdam

Nog geen plannen dit weekend? Het Parool tipt alvast tien evenementen. Fiets je eigen smoothie in elkaar of kijk een film vanuit je auto bij Club Moonlight.

Jip Leferink en Sietske Kleijwegt
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

A Lonely Show

Uit onderzoek van de GGD blijkt dat meer dan een miljoen Nederlanders zich bijzonder eenzaam voelt. Tijdens de eerste week van oktober vindt de landelijke Week Tegen Eenzaamheid plaats, met dit weekend een tentoonstelling in Sexyland over dit onderwerp. Door middel van beeldende kunst, fotografie, film en videokunst wordt afzondering bespreekbaar gemaakt. Zo willen de initiatiefnemers mensen bewust maken van het gevoel van onverbondenheid. Je dient je van tevoren aan te melden via ­alonelyshow2020@gmail.com.
Vrijdag t/m zondag, gratis , Sexyland

Apollo 11 Beeld Erna Faust
Apollo 11Beeld Erna Faust

Apollo 11

In 1969 maakte de Apollo 11 zijn historische ruimtereis naar de maan. Unieke Zaken laat kinderen in hun nieuwe voorstelling die spannende tijd beleven met behulp van livemuziek. De poppen helpen de acteurs onder andere de buitenaardse scènes te vertolken, zodat heen en weer kan worden gesprongen in de tijd tussen Houston, Washington en schoonheidssalon La Luna waar de gebeurtenissen uitvoerig worden besproken.
Zondag, 14.30 uur, €9,00, Amstelveens Poppentheater
Van en naar je zitplaats is het dragen van een mondkapje verplicht.

De grote drie in concert Beeld Het Parool
De grote drie in concertBeeld Het Parool

De grote drie in concert

De grote drie in concert is een musical waarin een fictief verhaal wordt verteld over de theatersterren Adèle Bloemendaal (Ellen Pieters), Conny Stuart (Frédérique Sluyterman van Loo) en Jasperina de Jong (Hanneke Drenth). Je wordt meegenomen naar de aanloop van een concert dat in werkelijkheid nooit heeft plaatsgevonden. En de succesnummers van de drie worden vertolkt, waaronder Het is over, Herr Heinzelmann en Wat heb je gedaan Daan.
Zaterdag en zondag, verschillende tijden, €19,50, DeLaMar Theater
Het dragen van een mondkapje in de zaal is verplicht.

Onontdekte fotografie

Dit weekend kan je onontdekte werken van bekende fotografen en werken van onbekende, getalenteerde fotografen bezichtigen bij Unseen at the gallery. Het evenement wordt georganiseerd door Unseen Amsterdam, een fotografiebeurs die dit jaar vanwege de corona crisis niet doorgaat. De expositie zal plaatsvinden in 23 verschillende galerijen, die zich allemaal in Amsterdam bevinden. Galerieën die meedoen zijn onder andere galerie Bart aan de Elandsgracht, Fontana aan de Lauriergracht en Ron Mandos aan de Prinsengracht.
Vrijdag tot en met zondag, gratis, verschillende locaties

Juciety festival Beeld Het Parool
Juciety festivalBeeld Het Parool

Sport en mindfulness

Juiciety Festival is een dag vol eten, sport en mindfulness, waar je ’s ochtends je eigen smoothie in elkaar kunt fietsen. De blender voor op de fiets werkt ongeveer hetzelfde als een dynamo, dus trappen maar! Daarnaast zijn er verschillende cookouts, waaronder een van de zusjes van This Girl Can Cook, die je leren hoe je veganis­tische Surinaamse pom moet maken. Of word zen tijdens de yogasessie van Triple Goddess Blessings.
Zaterdag, 10.00-21.00 uur, €12,50, Lola Bae

Afro Vibes festival Beeld Het Parool
Afro Vibes festivalBeeld Het Parool

Afro Vibes

Deze week begint de zeventiende editie van het Afro Vibes Festival, met gevestigde en opkomende artiesten in de Afrikaanse kunst. Het festival trapt donderdag af in het Compagnietheater met I Listen You See, gemaakt door de Tunesische choreograaf en danser Hamdi Dridi. In de voorstelling zoekt Dridi naar gelijkenissen tussen mensen in hun lichaamstaal, ongeacht hun culturele achtergrond.
Donderdagavond t/m 10 oktober, verschillende locaties

De wilde keuken Beeld Kamerich & Budwilowitz
De wilde keukenBeeld Kamerich & Budwilowitz

De Wilde Keuken

Theatergroep Maas neemt toeschouwers in hun voorstelling De Wilde Keuken mee naar de keuken van de toekomst. De voor jongeren bedoelde show wil de discussie over wat je in je mond stopt op gang brengen. Wat is nog van deze tijd en wat moet je daar zelf mee? De kostuums variëren van een uienhoed tot een druivenjurk en de decors gaan van heel simplistisch naar een eettafel waarop de acteurs zelf op een bord geserveerd liggen.
Vrijdag t/m zondag, verschillende tijden, vanaf €15, De Krakeling
Een mondkapje wordt geadviseerd, maar is niet verplicht.

Amsterdam en slavernij

Na het verschijnen van hun boek De slavernij in Oost en West: Het Amsterdam-onderzoek, organiseert een aantal van de belangrijkste auteurs een symposium over de rol van Amsterdam in de internationale slavenhandel. Vrijdag praten Nancy Jouwe, Pepijn Brandon, Mathias van Rossum en Guno Jones onder leiding van presentatrice Simone Weimans over de concrete rol van de stad in de slavernijtijd en de sporen die het verleden nu nog nalaat. Het ronde­tafel­gesprek wordt gevoerd met experts in de Beurs van Berlage en kan op ­Facebook live worden meegekeken.
Vrijdag, 13.00-17.00 uur, gratis, online

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Club Moonlight

In Club Moonlight kun je films kijken vanuit je autostoel. De drive-inbioscoop is een initiatief van FC Hyena. Drankjes, popcorn en andere snacks kun je ter plekke bestellen, deze zijn exclusief je kaartje van twintig euro. Dit weekend kun je onder andere naar Rocks, Babyteeth en Tenet. Zet je auto in de parkeerstand en geniet van een bijzondere coronaproof filmbeleving.
Donderdagavond t/m zondag, €20, Mokerstraat 1

Waterlooplein Beeld Emmy Andriesse/JHM
WaterloopleinBeeld Emmy Andriesse/JHM

Het Waterlooplein

In de nieuwe tentoonstelling Waterlooplein: de buurt binnenstebuiten, van het Joods Historisch Museum wordt de bekende en onbekende geschiedenis van deze buurt ontrafeld. Te zien is hoe het Waterlooplein vanaf de zestiende eeuw een thuis was voor mensen met allerlei verschillende achtergronden. Vierhonderd jaar geschiedenis wordt aan de hand van bodemvondsten, filmmateriaal, 3D-reconstructies en foto’s geëxposeerd.
Zaterdag t/m 28 februari 2021, €17, Joods Historisch Museum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden