Weekendtips

10 x de beste tips voor het weekend in Amsterdam

Nog geen plannen dit weekend? Het Parool tipt alvast tien evenementen. Bekijk hoe de eerste schooltuin eruit zag of doe eens een proeflesje acteren.

Lisa Lubberts
null Beeld

Diep in de zee

Workshop

Kom dit weekend naar het Black Cat Theatre en dompel je onder in de wonderen van de zee. Deze workshop voor kinderen tussen de 1 en 3 jaar laat ze op speelse wijze kennismaken met de onderwaterwereld: de zachte bodem, rondzwemmende krabben, kwallen en glibberige visjes. Centraal staan verbeelding, zintuiglijke waarnemingen en een creatieve manier om de wereld beter te begrijpen. Dit onder begeleidende muziek, gemaakt voor deze workshop.

Zaterdag, 9.30-10.30, 11.30-12.30 en 16.00-17.00 uur, €10,50, Black Cat Theatre

null Beeld Birgit Loit
Beeld Birgit Loit

Handgemaakt

Markt

Vier maanden is de The Maker Market er niet geweest, maar dit weekend mogen de makers weer. Er is een divers aanbod: van kledingmerken en sieraden, tot gerecyclede meubels en eetkraampjes. Bij Brandt koop je kaarsen van soja en bij Hout.Work vind je tafels en kastjes die gemaakt zijn van hout van de straat. Veiligheid voor alles: het aantal marktkramen is gehalveerd, zodat er genoeg ruimte blijft om afstand te bewaren. Bij de ingang kun je je handen desinfecteren.

Zaterdag, 11.00-17.00 uur; zondag 12.00-17.00 uur, entree gratis, De Hallen

null Beeld Mylo Freeman
Beeld Mylo Freeman

Uitmarkt

Kindervoorstelling

Robbie en Roef zijn een tweeling. Ze dragen dezelfde kleding, vinden dezelfde dingen leuk en hebben hun eigen taal. Tijdens een nieuw avontuur trotseren ze gevaarlijke plekken zoals de leeuwentuin en het bloedhete Sahara­zand, en maken ze voor het eerst kennis met elkaars verschillen. Een avontuurlijke en fantasierijke voorstelling van veertig minuten, over verder kijken dan je neus lang is, vriendschap én elkaar kwijtraken. Geschikt voor kinderen vanaf vier jaar.

Zaterdag, 14.00 en 16.00 uur; zondag, 11.00 en 14.30 uur, vanaf €9, Theater de Krakeling

null Beeld

Vraaggesprek ontleed

Operatie Interview

Een gast, drie geheime interviewers, wie heeft de kunst van het interviewen het beste onder de knie? Tijdens Operatie Interview wordt een vraaggesprek ontleed. Het publiek weet naar welke antwoorden de interviewers vissen; de hoofdgast niet. Lukt het de interviewers onthullende antwoorden te krijgen? Zondag is Romana Vrede, actrice en theatermaker, te gast. Hoe kijkt ze naar de toekomst van de theaterwereld, hoe gaat ze om met druk van de media?

Zondag, 20.30 uur, €15, De Balie

null Beeld Igor Roelofsen
Beeld Igor Roelofsen

Uitmarkt

Online rondleiding

We weten allemaal dat de zeespiegel stijgt. Tijdens de virtuele rondleiding van Kadir van Lohuizen door de tentoonstelling Rijzend water krijg je te zien welke impact dit heeft op verschillende gebieden en hun inwoners. De collectie in Het Scheepvaartmuseum bestaat uit bijzondere foto’s van onder andere Groenland, Miami, New York, Fiji, Jakarta, Bangladesh en Panama. Ook vertelt Van Lohuizen over de gevolgen van de klimaatcrisis voor Nederland. Gevolgen die nog niet bij iedereen lijken door te dringen.

Vrijdag t/m zondag, vanaf 9.00 uur, gratis, online

Acteren kun je leren

Proefles jeugdtheater

Lijkt acteren jou wel wat? Schrijf je dan in voor een proefles theater bij De Amsterdamse Jeugdtheaterschool. Je wordt ingedeeld per leeftijdscategorie, variërend van 8 tot 18 jaar. ­Tijdens de proefles maak je kennis met samenspel, improvisatie en het maken van scènes. Je kunt kiezen uit een cursus van 12 lessen of een ver­diepingscursus van 24 weken.

Zaterdag, 9.00 -15.00 uur, €7,50, De Amsterdamse Jeugdtheaterschool

null Beeld Sam Tobiana
Beeld Sam Tobiana

Wijnen

Proeverij in de Hermitage

Zondag stelt de Hermitage de binnentuin open voor wijnliefhebbers. Je bent welkom om een middag wijn en ciders te komen proeven van onder andere Scheepskameel, Wijnhandel B. J. de Logie, De Wijnwinkel en Ciderwinkel, tegen een klein bedrag. De keuken van de Hermitage zorgt voor gerechtjes van de barbecue, zoals gevulde portobello en yakitori-saté. Betalen doe je met muntjes.

Zondag, 14.00-19.00 uur, entree gratis, Hermitage Amsterdam

null Beeld Stadsarchief Amsterdam
Beeld Stadsarchief Amsterdam

100 jaar Schooltuinen in de stad

Tentoonstelling

Vanaf dit weekend is de expositie 100 jaar Schooltuinen te bezoeken, in de centrale hal van het Stadsarchief. In 1920 werd de eerste schoolwerktuin opgericht, tussen de Petroleumhaven en de Houthaven. Er was plek voor 280 tuintjes van 20 vierkante meter. Inmiddels bestaan er in de stad dertien schooltuincomplexen, waar elk jaar ongeveer 7000 scholieren uit groep 6 en 7 tuinieren. De tentoonstelling laat zien wat er door de jaren heen is veranderd én wat hetzelfde is gebleven.

Vanaf donderdag t/m 3 januari, 10.00-17.00 uur, in het weekend 12.00-17.00 uur, gratis, Stadsarchief

null Beeld Veenstra Visueel
Beeld Veenstra Visueel

Moed om te vertrekken

Theater

Ruim honderd jaar geleden zochten miljoenen Europeanen hun heil aan de oevers van de Rio de la Plata, het avontuur tegemoet. De confrontatie met de bevolking en verschillende culturen leverde een nieuwe muziek- en dansstijl op: de tango. Kees Scholten, artistiek leider van Het Volksoperahuis, vertaalde oude en nieuwe Argentijnse tangoliederen en combineert dit met eigen composities.

Zondag, 16.00-18.00 uur, €24,79, Tobacco Theater

null Beeld

Uitmarkt

Muziekoptreden

In mijn bloed heet het album waarmee Roxeanne Hazes in 2017 een ongelukkige periode afsloot. Haar kwetsbaarheid leverde haar lovende reacties op, een hit en een Edison. Ze wordt een popdiva genoemd, met muziek die steunt op rock, pop, r&b, dance en levenslied. Nu is ze terug met nieuwe nummers, zaterdag te horen in het Vondelpark Openluchttheater.

Zaterdag, 15.00-16.00 en 17.00-18.00 uur, €7,50, Vondelpark

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden