Weekendtips

10 x de beste tips voor het weekend in Amsterdam

Nog geen plannen dit weekend? Het Parool tipt tien evenementen. Help een stadsgenoot of bezoek de Parade in het klein.

Lisa Lubberts
null Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman

Het Grote Piediner

Na de geslaagde pop-up Choucrouterie bundelen Slagerij De Beurs en Brandt & Levie weer de krachten, dit keer voor een driegangenmenu met pies in de hoofdrol. Voor vleesliefhebbers is er onder meer paté en croûte van bloedworst, voor vega’s een auberginepie met doperwtenpuree. Zaterdag vindt het diner plaats in het onlangs verbouwde restaurant De Beurs. Er is ook livemuziek: eclectische en soulvolle sounds van Lyma en Rebiere. Van tevoren online reserveren is verplicht, via slagerijdebeurs.nl.

Zaterdag, verschillende tijdsloten, €35 voor drie gangen, Slagerij De Beurs

null Beeld

Leven als oermens

In het Amsterdamse Bos huist zondag een oerkamp, waar kinderen tussen de 7 en 12 jaar even kunnen leven als oermens. Ze leren onder andere eetbare planten te zoeken om kruidenboter van te maken, ze maken een pijl en boog en slijpen speren, allemaal onder begeleiding van evenementenbureau Natuur is een Feest. Ouders zijn ook welkom. De workshop gaat van start in de Boswinkel; daarna gaan ­deelnemers de natuur in. Aanmelden via boswinkel@amsterdam.nl.

Zondag, doorlopend tussen 13.00 en 15.30 uur, €5, Amsterdamse Bos

null Beeld

Tweedehands koopjes

Liefhebbers van tweedehands vondsten kunnen dit weekend hun hart ophalen in Zaandam. Urban Collective organiseert daar een brocantemarkt. Op de begane grond van het grote pand bevindt zich de winkel, met onder meer boeken, meubels uit de jaren vijftig en zestig, kleding en antiek. Op de eerste verdieping is een vlooienmarkt. Zelf verkopen kan ook: aanmelden via mahoniehout13@gmail. com. Een staplek kost 25 euro.

Zaterdag en zondag, 10.00-17.00 uur, gratis, Mahoniehout 13, Zaandam

Het Tuintheater. Beeld -
Het Tuintheater.Beeld -

De beer in een tuin

Omdat theaters beperkte ruimte hebben en festivals zijn afgelast, hebben acteurs Jurriën Remkes en Julia van der Vlugt Het Tuintheater opgericht. Het duo speelt hun versie van Tsjechovs De beer, over emancipatie, gelijkheid en liefde, deze zomer in zoveel mogelijk tuinen van particulieren. Ook spelen ze een aantal openbare voorstellingen, zoals deze zaterdag in de oude Looiershof. Vooraf reserveren via tuintheater@gmail.com.

Zaterdag, 19.30-20.15 uur, €15, ­Passeerdersstraat 16-18

null Beeld Andressa Guimaraes
Beeld Andressa Guimaraes

Help je stadsgenoten

De afgelopen tijd hebben Amsterdammers zich massaal ingezet voor hun medemens. De coronamaatregelen zijn versoepeld, maar er zijn nog altijd stadsgenoten die hulp nodig hebben. Daarom organiseren Serve the City, Burennetwerk Present en Ympact020 de Count Me In-actiedag, waarop driehonderd vrijwilligers ouderen, kinderen en daklozen helpen. Van pannenkoeken bakken tot tuinieren: je kiest zelf hoe. Aanmelden via countmein.nl.

Zaterdag, verschillende tijden en ­locaties in Amsterdam

null Beeld Afriek
Beeld Afriek

De Parade in het klein

De dertigste editie van theaterfestival de Parade gaat niet door. Om het ­festival toch in ere te houden, keert De Wereld van de Parade terug naar de Tolhuistuin – net als eerder dit jaar en in 2019. Deze avonden bestaan uit liedjes en gedichten van Gerson Main en een theatervoorstelling van ­Soufiane Moussouli over de zoektocht naar geluk. ’s Middags is er een kinder­parade. Aan het begin van de avond kun je aanschuiven voor een twee­gangendiner. Een late night ticket kopen kan ook.

Donderdag t/m zaterdag, vanaf 13.00 uur, 17.00-20.00 en 20.30-23.30 uur, €10 voor kinderen, vanaf €25 voor ­volwassenen, Tolhuistuin

null Beeld Merlijn Doomernik
Beeld Merlijn Doomernik

Moedergevoel

Tijdens een slapeloze nacht ontdekte sopraan en nieuwbakken ouder Channa Malkin de liedcyclus When I rock this child asleep van componist Mieczyslaw Weinberg, op gedichten van de ­Chileense dichteres Gabriela Mistral. Die verwoordden en verklankten haar moedergevoel. De operazangeres zingt tijdens haar concert met het thema ‘moeder en kind’ onder andere liederen van Modest Moessorgski, Josef Malkin en John Taverner.

Zondag, 16.45-17.15 uur, €18, Luther Museum

null Beeld

Jazztrio

Het Amsterdamse collectief Doek organiseert zoals elk jaar weer het Doek Festival, dat ditmaal afgesloten wordt bij het Bimhuis. Bij Doek staan improvisatie en interactie centraal. Op het podium Amsterdamse musici: Ada Rave op de saxofoon, Marta Warelis op de piano, en Tristan Renfrow op de drums. In hun jazzmuziek experimenteert het trio graag; de rest van de avond is een verrassing.

Zaterdag, 19.30-20.30, €21, Bimhuis

null Beeld Chantalle Laurent Photography
Beeld Chantalle Laurent Photography

Roze koeken en bubbels

Het Ink Hotel Amsterdam ontpopt zich voor het vijfde jaar op rij tot Pink Hotel tijdens Pride Amsterdam. Donderdag is Splinter Chabot te gast voor een interview en lezing naar aanleiding van zijn boek Confettiregen, met cocktails en roze koeken. Vrijdag kun je komen dineren en zaterdag en zondag kleurt de Bottomless Brunch roze met allerlei zoetig- en hartigheden en onbeperkt roze bubbels.

Donderdag t/m zondag, verschillende tijdstippen en prijzen, Ink Hotel

null Beeld © Twycer / www.twycer.nl
Beeld © Twycer / www.twycer.nl

Eten onder de sterren

Vanaf maandag kun je onder de noemer Look for the Stars eten onder de glazen overkapping van het Scheepvaartmuseum. Thomas van Santvoort, ­chef-kok van sterrenrestaurant Flicka, ­verzorgt een week lang elke dag een wisselend zesgangendiner, samen met wisselende andere sterrenchefs. Champagne en wijn zijn inbegrepen.

3 t/m 9 augustus, €212 per persoon, Scheepvaartmuseum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden