Weekendtips

10 x de beste tips voor het weekend in Amsterdam

Nog geen plannen dit weekend? Het Parool tipt alvast tien evenementen. Volg een rondleiding via WhatsApp in het Stedelijk of test je dancekennis.

Jip Leferink en Sietske Kleijwegt
Nanny Nina Beeld Het Parool
Nanny NinaBeeld Het Parool

Kinderspeurtocht

Het wordt steeds moeilijker voor grootouders om zorgeloos op pad te gaan met hun kleinkinderen. Daarom bedachten ze bij Nanny Nina een speurtocht door de binnenstad waarbij opa en oma kunnen videobellen, terwijl de kinderen buiten rondbanjeren. Het doel van de speurtocht is om Tommy de hond weer terug te vinden, dus dat wordt goed zoeken! Bij elke locatie krijg je een opdracht die zo goed mogelijk moet worden uitgevoerd om de trouwe viervoeter te kunnen opsporen.

nannynina.nl/speurtocht

Fantasievolle jaren '20 Beeld Het Parool
Fantasievolle jaren '20Beeld Het Parool

De Duitse jaren twintig

Ontdek het Duitsland van begin vorige eeuw door middel van kunst, film en architectuur. Museum Het Schip en Het Ketelhuis organiseren een dagprogramma over de jaren twintig in Duitsland, die door het expressionisme werden gekenmerkt. In de ochtend bezoek je de tentoonstelling over de Duitse architect Bruno Taut in Het Schip. Na de lunch vervolg je de dag bij Het Ketelhuis, waar Der Golem wordt getoond. Deze film gaat over het legendarische kleifiguur Golem, dat transformeert naar een Frankensteinachtig monster.

Zondag, 11.00 tot 17.00 uur, €34,50, ­Museum Het Schip en Het Ketelhuis

Lil' Buck Beeld Het Parool
Lil' BuckBeeld Het Parool

Lil’ Buck, dans en docu

Lil’ Buck: Real Swan is een Idfa-documentaire over danser Lil’ Buck die bekend is geworden door zijn eigen dansstijl: een combinatie van ballet en jookin’, een streetdancestijl afkomstig uit Memphis. In de documentaire blikt de danser onder meer terug op zijn jeugd, zijn buurt en zijn oude dansschool. De filmvertoning is een samenwerking tussen ADE en Kriterion. Voor aanvang is er een dansoptreden door Meervaart Studio, met verschillende hiphopstijlen.
Zondag, 19.30 uur, €8,50, Kriterion

Week van de VN

Zaterdag bestaan de Verenigde Naties 75 jaar. Om dit te vieren is de Week van de VN uitgeroepen, met verschillende online workshops die alles te maken hebben met de VN. Zo zijn er donderdag de workshops Samen in actie tegen de biodiversiteitscrisis en De waarde van water voor toekomstige generaties. Vrijdag volgt de Nacht van de VN, met onder meer een livestream van de verkiezing van drie nieuwe jongerenvertegenwoordigers.
T/m vrijdag, gratis, njr.nl/nl/projecten/nacht-van-de-vn/

Beatcamp  Beeld Het Parool
BeatcampBeeld Het Parool

Beatcamp

Hoewel ADE er dit jaar compleet anders uitziet, is er deze week toch genoeg te doen. De mannen van Dope Camp hebben een bootcamp georganiseerd in samenwerking met DJ Pur Sang, die de housemuziek zal verzorgen om jou in beastmodus te krijgen. Dat betekent alles geven tijdens het sporten onder leiding van trainer Ewout Steenhoff. In verband met corona zijn er looppaden, sportvakken en een beperkt aantal plekken.
Zaterdag, 19.00 en 21.00 uur, €15, Het Wachterlied Paviljoen

Stedelijk Base via WhatsApp

In groepjes achter een gids aanlopen in een museum is er al een tijd niet meer bij. Daarom zitten de rondleiders van het Stedelijk in hun badmeesterstoelen op anderhalve meter hoogte klaar om al je brandende vragen over de vaste collectie Stedelijk Base te beantwoorden. En dat doen ze niet door naar je te roepen, maar via WhattsApp. Premier Mark Rutte vergeleek zijn gevoelens over de coronatijd met de sfeer in een Willink-schilderij. Weten wat hij daarmee bedoelt? De kunstbadmeesters zitten klaar om je het antwoord te sturen. Hun telefoonnummer ontvang je in het museum.
Zondag, 10.15-13.30 uur, gratis, Stedelijk Museum

Vlindertuin Beeld Ria Verschuren
VlindertuinBeeld Ria Verschuren

Vlindertuin

Vlinders vliegen heel sierlijk en schijnbaar op hun gemak door de wereld, maar wat maken ze allemaal mee op hun tochten? In deze voorstelling, die elk weekend tot eind november te zien is in het Black Cat Theatre, kunnen de allerkleinsten onder begeleiding van Agnieszka Czekierda kennismaken met de wondere wereld van deze ‘vliegende globetrotters’. Na afloop is er tijd om in het decor te spelen en van dichtbij een kijkje te nemen.
Zondag, 10.00, 12.00 en 16.00 uur, €10,50, Black Cat Theatre

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Test je dancekennis

Test je kennis over dancemuziek tijdens de Dutch Dance Quiz en maak kans op een Dutch Dance prijzenpakket. Aan de hand van onverwachte vragen, unieke anekdotes en bijzondere beelden ga je terug in de tijd langs meer dan dertig jaar dancegeschiedenis. De quiz wordt gepresenteerd vanuit de Warehouse Elementenstraat. Meespelen kan via telefoon of tablet.
Zaterdag, 21.00 uur, gratis, dutchdancequiz.nl

Planet Marshmallow Beeld Het Parool
Planet MarshmallowBeeld Het Parool

Planet Marshmallow

De Belgische kunstenaar Miguel Delie werkt met gebruikt speelgoed, wat zijn werken vrolijk en kleurrijk maakt. Dit weekend opent zijn expositie Planet Marshmallow, met acht werken van speelgoed en drie hangobjecten. Door het hergebruikte speelgoed kunnen volwassenen bij de expositie mooie herinneringen ophalen, maar is de kunst ook leuk voor kinderen.

Zaterdag t/m 8 november, 12.00 tot 19.00 uur, gratis, Jaski Gallery

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Van Gogh & Daily Paper

De tweede samenwerking tussen het Van Gogh Museum en modemerk Daily Paper draait om de vraag hoe musea inclusiever kunnen worden. De Beeldbrekers, een groep van zeventien jongvolwassenen, gaan vrijdag namens het Van Gogh met de oprichters van Daily Paper in gesprek over identiteit en hoe je met doorzettingsvermogen drempels die soms bergen lijken, kunt overwinnen. Daarnaast zijn er deze en volgende week rondleidingen en workshops omtrent het thema inclusiviteit.

Vrijdag, 18.00 uur, €19, Van Gogh Museum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden