Recensie
Hun restaurant zit op een tochtige hoek en oogt met z'n felle licht, knalblauwe stoelen en posters van bezienswaardigheden een beetje als een ouderwets reisbureau
Hun restaurant zit op een tochtige hoek en oogt met z'n felle licht, knalblauwe stoelen en posters van bezienswaardigheden een beetje als een ouderwets reisbureau © Mats van Soolingen

Rozengeur (8-)

recensieHet Perzische Rozengeur in Buitenveldert serveert hartverwarmende gerechten. En als je geluk hebt, krijg je ook het onderste uit de pan.

Stel: u moet Nederland verlaten en mag er nooit meer in. Wat zou dan het gerecht zijn waarvan de smaak u even naar huis laat terugkeren?

Claudia Roden beschrijft in haar Midden-Oosten kookboek hoe, toen ze als jonge Joods-Egyptische banneling in Parijs woonde, een eenvoudige tuinbonenstoof 'de glans en gloed van Caïro' kreeg: 'Ful medammes werd de verpersoonlijking van alles waarnaar we zo'n heimwee hadden.' Met de geuren en smaken van haar jeugd riep ze, als in een occult ritueel, de geest van haar moederland op in haar keuken.