PS Stadsgids Bewaar

Rosé is anders dan wit met kleurtje

Met name in de Provence wordt gevreesd dat de mengwijn duizenden banen zal kosten. Foto GPD/David van Dam
Met name in de Provence wordt gevreesd dat de mengwijn duizenden banen zal kosten. Foto GPD/David van Dam © UNKNOWN

In de Franse Provence staan ze op hun achterste benen. De Europese Commissie wil het mengen van witte en rode wijn toestaan en het resultaat mag rosé heten. ,,Dit is ketterij.''

Tientallen reacties kwamen er binnen op de internetsite van het Franstalige blad Femmes d'Aujourd'hui. ,,Dit is compleet idioot'', reageerde de een. ,,Wat een gebrek aan goede smaak'', noteerde een ander. En ook: ,,Compleet debiel. Alsof je een filet américain van kip maakt.''

Het voorstel van de Europese Commissie om een mengsel van witte wijn met een scheut rode als rosé te mogen bestempelen, is met name in de Provence verkeerd gevallen. In deze Franse streek bij uitstek voor de meest verfijnde rosés, zijn ze uitgesproken. ,,Dit is ketterij'', aldus plaatselijke wijnboeren. En: ,,De Europese Commissie speelt voor tovenaarsleerling.''

Het mengen van witte wijn met rood was tot nu toe taboe in de Europese Unie, behalve - paradoxaal genoeg - bij de productie van Champagne rosé. Traditionele rosé vergt een minutieus rijpingsproces. Een rosé wordt gemaakt van rode druiven, waarvan schil en vruchtvlees kort na de persing - na enkele uren tot hooguit een dag - worden verwijderd.

,,Ik snap niet wat het nut hiervan is'', zegt wijnkenner en -schrijver Nicolaas Klei over het rosé-voorstel. ,,Waarom een drupje rood in witte wijn? Om het overschot aan witte wijnen weg te werken? Dit wordt zeker geen wijn die in het lekkere wijnsegment terecht zal komen. Een goede rosé heeft tannine en een beet, omdat het productieproces als rode wijn begint. Dat is iets anders dan wit met een kleurtje.''

Het voorstel van de Europese Commissie is onderdeel van een pakket nieuwe regels voor wijnen in Europa om de export te bevorderen, met name naar de nieuwe markt die China heet. Bij een eerste stemming in januari was de Franse minister van landbouw, Michel Barnier, nog voor.

Nu de officiële stemming op 27 april nadert, is hij teruggekrabbeld. Als antwoord op het Franse protest overweegt de Commissie inmiddels wel om voor de traditionele rosés bij wijze van bescherming een specifieke etikettering in te voeren.

,,Wij willen hetzelfde kunnen doen als Australië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten, waar het mengen van witte wijn met rode allang praktijk is'', aldus Commissie-woordvoerder Michael Mann in de Franse pers. ,,Maar we willen niet dat de reputatie van de Europese wijnen eronder lijdt. We willen mensen ook niet verplichten om op deze manier rosé te maken. We willen ze alleen de mogelijkheid bieden.''

Ook de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding OIV is voorstander van de mengwijn. ,,Die biedt de wijnproducenten veel meer armslag'', aldus de OIV in zijn aanbeveling aan Brussel. ,,En het vermindert de productiekosten.'' In Frankrijk zien ze het anders. Met name in de Provence wordt gevreesd dat de mengwijn duizenden banen zal kosten.

,,Een wijnboer met een beetje zelfrespect zal hier niet aan beginnen'', voorspelt Nicolaas Klei. ,,Rosé maken op de traditionele manier is moeilijk en hangt af van de kunde en ambitie van de wijnboer. Ik denk dat je altijd het verschil zult proeven tussen authentieke rosé en witte wijn met een zweempje roze.'' (GPD)