Macarons de St. Emilion zijn verslavend. De naam macarons doet misschien iets anders vermoeden, maar deze koekjes lijken eigenlijk het meest op wat wij bitterkoekjes noemen.

Hoewel St. Emilion vooral bekend is om zijn mooie rode (Cru) wijnen, bezit het ook een aantal banketbakkerijen die deze koekjes nog bakken volgens het geheime recept uit 1620 van moeder overste Lacroix van de zusters Ursulinen. Het recept werd na haar dood in het klooster bewaard en na de revolutie overgedragen aan een weduwe.

Zij gaf het weer door aan haar dochter enz. Uiteindelijk kwam het in handen van ene Madame Nadia Fermigier die het tot op heden bewaakt! Onderstaand recept is oud, maar niet het origineel.

De koekjes danken overigens hun grote populariteit aan de grote wereldtentoonstelling in 1867 in Parijs waar de dozen met koekjes heengestuurd werden en tegelijk werden aangeboden met een glas, juist, St Emilion.

Ingrediënten
2 eiwitten
zout
150 g gemalen amandelen
200 g suiker

Bereiding
Verwarm de oven voor op ca. 160 °C. Klop de eiwitten stijf met wat zout en voeg al kloppend de gemalen amandelen en de suiker toe. Bekleed een of twee bakplaten met bakpapier en laat hierop op regelmatige afstand telkens een lepeltje van het beslag in een hoopje vallen.

Schuif de bakplaat (of bakplaten) in de oven en bak de macarons in de oven in een kleine 20 minuten goudkleurig en stevig. Neem de bakplaat uit de oven en laat de macarons op het bakpapier op een rooster circa 10 minuten afkoelen en neem ze dan van het papier (in St. Emilion worden de koekjes verkocht op het papier waarop ze gebakken zijn).

De koekjes zijn in een goed afsluitbaar blik zeker een week houdbaar. Ervaring leert helaas dat het blik binnen 24 uur leeg is. (JANNY VAN DER HEIJDEN)