PS Stadsgids Bewaar

Organisator Bacchus Festival: 'Over wijn moet je niet te veel praten'

Editie 2014 in het Amsterdamse Bos.
Editie 2014 in het Amsterdamse Bos. © Bacchus Wijnfestival

In het Amsterdamse Bos vindt komend weekend de tweede editie van het Bacchus Wijnfestival plaats. Organisator Gerard Zwijnenburg zegde vorig jaar zijn baan bij ID&T op om met jeugdvriend Niels Zwaan de eerste editie te organiseren.

Je vindt dat er vaak 'te duur' wordt gepraat over wijn. Werkt een festival dat juist niet in de hand?
'Ons motto is: drink het vooral, maar praat er niet te veel over. We vieren samen een feestje. Daarom hebben we bewust ook voor een muziekprogramma gekozen dat je misschien niet op zo'n festival verwacht. Alle genres komen voorbij op het hoofdpodium: van motown en soul tot hiphop en house.'

Wat kan de bezoeker verder verwachten van het festival?
'Wijnwinkels uit Amsterdam presenteren hun mooiste wijnen vanaf drie euro per glas. Naast elke wijnstand is een eetgelegenheid dat bijpassende hapjes serveert. De buren van de champagneverkoper zijn een oesterbar en patisserie Tout, omdat een macaron ook heel lekker smaakt bij champagne. Wie geen trek heeft in fingerfood, kan trouwens ook gewoon een pizzaatje eten.'
'Qua aankleding hebben we zo veel mogelijk hout gebruikt. Er staan lange tafels, tonnen. Het podium is een brandweertruck en we hebben een speelhoek voor de kinderen. En omdat we wel een buitje verwachten hebben we extra overkappingen geregeld.'

Waarom wilden jullie zo graag een wijnfestival in Amsterdam?
'Ik heb eigenlijk de twee zaken gecombineerd die mij het meeste liggen: festivals organiseren en wijn. Ik heb negen jaar bij ID&T gewerkt en meegewerkt aan evenementen als Sensation en Thunderdome.'
'Mijn liefde voor wijn is vier jaar geleden bij toeval ontstaan tijdens een reis met mijn vader door Frankrijk. Het is een fascinerende wereld met veel regeltjes en het hele proces van wijn maken intrigeert me.'

Wat voor wijndrinker ben je?
'Moeilijke vraag, omdat het maar net van de gelegenheid afhangt. Maar ik ben erg gecharmeerd van een lichtere, beetje boersige rode wijn, gekoeld. Bijvoorbeeld een Chinon.'

Nederlandse wijnen schijnen in opmars te zijn. Amsterdam krijgt zelfs een eigen wijngaard. Kunnen we ook lokale wijnen verwachten op het festival?
'Er worden zeker Nederlandse wijnen geserveerd. Maar in de regio Amsterdam wordt nog niet echt veel wijn gemaakt. Wij hebben ons trouwens wel aangemeld voor een stukje wijngaard in West.'

Mocht ik nou helemaal los willen gaan: wat is de duurste wijn op het festival?
'Een Pétrus uit 1999. Dan betaal je 170 euro voor een proefglas. Het is een wijn uit Pomerol, een dorpje in de Bordeaux.'

Bacchus Wijnfestival, 4, 5 en 6 september in het Amsterdamse Bos.